dan prijedorskih brigada (1)Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Prijedoru da su posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca znak da država i narod nisu zaboravili svoje poginule saborce.

“Ona imaju posebno mjesto i status u istoriji Republike Srpske i zato smo se opredijelili da se u narednom periodu svi poginuli saborci odlikuju medaljom zasluga za narod kao vidom posebnog društvenog priznanja za žrtvu koju su dali za stvaranje Republike Srpske”, rekao je Savčić, obraćajući se porodicama poginulih boraca kojima je posthumno uručio odlikovanja.

On je dodao da odlikovanje prati simbolična naknada, pored onoga što država redovno čini kroz porodične invalidnine i program stambenog zbrinjavanja.

dan prijedorskih brigada (2)Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, a na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske, predsjednik Republike Milorad Dodik je ukazom odlikovao 315 boraca medaljom zasluga za narod.

Savčić je najavio i da će ova organizacija, kada je riječ o zapošljavanju djece poginulih boraca, učiniti mnogo više nego u prethodnom periodu.

On je naglasio da briga Boračke organizacije Republike Srpske i države o porodicama poginulih boraca i o ostalim boračkim kategorijama mora biti stalna.

Prema njegovim riječima, briga o djeci poginulih boraca mora trajati do njihovog zapošljavanja, a o ostarjelim roditeljima poginulih boraca sve do njihovog biološkog kraja.

dan prijedorskih brigada (3)Koordinator Boračke organizacije Republike Srpske za regiju Prijedor Zoran Predojević rekao je da su danas odlikovanja uručena za 24 poginula borca, i to 18 iz Prijedora, pet iz Kozarske Dubice i jednog iz Krupe na Uni, a u okviru obilježavanja Dana prijedorskih ratnih brigada.

“Riječ je o borcima Pete kozarske i 43. motorizovane, te 11. dubičke brigade. Iz dve prijedorske brigade poginula su 574 borca i pripadnika MUP-a Republike Srpske, a imamo i 364 poginula borca čije su se porodice poslije rata nastanile u Prijedoru”, naveo je Predojević.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da su dvije prijedorske brigade u ratu imale izuzetan značaj ne samo za prijedorski kraj nego i za cijelu Republiku Srpsku jer su daleko više vremena proveli izvan Prijedora i okoline.

dan prijedorskih brigada (4)“Bilo ih je na svim ratištima i red je da se u ovo vrijeme mira podsjetimo na učešće ovih brigada u ratu i u borbi za ostvarenje ideja srpskog naroda na ovim prostorima, ali i da se sjetimo naših pripadnika koji su poginuli u ratu i koji su dali život za ono što mi danas pokušavamo odbraniti i ja sam ubijeđen da ćemo i odbraniti”, rekao je Pavić.

On je istakao da je to naročito aktuelno sada kad su napadi na Republiku Srpsku izuzetno jaki sa svih strana, kada mnogi zagovaraju izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to na štetu Republike Srpske.

“Sjećanje na njih treba da nam da snagu da se tome odupremo”, dodao je Pavić.

Obilježavanje Dana prijedorskih brigada nastavljeno je polaganjem vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima “Za krst časni”, posjetom spomen sobi poginulim borcima, polaganjem vijenaca u kasarni “Žarko Zgonjanin” i tradicionalnom svečanošću na izletištu Pašinac.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com