poplave 16majRijeke Sana i Miloševica izlile su noćas iz svojih korita i zaplavile oko 150 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Topolik i Vrbice, gdje je dvadesetak kuća i poplavljeno, rekao je stručni saradnik u Odsjeku civilne zaštite grada Prijedora Draško Đenadija.

“Noćas je proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava”, kazao je Đenadija Srni.

Vodostaj rijeke Sane noćas je porastao za još pola metra i prešao kritičnu tačku od 420 centimetara, te jutros iznosi 440 centimetara.

Rijeka Gomjenica nije se izlila iz svoga korita, ali jeste jedan rukavac rijeke Sane u naselju Gomjenica, poplavivši poljoprivredne usjeve.

U posljednja 24 sata na području Prijedora palo je 55,8 litara po metru kvadratnom, što je među najvećim količinama padavina u dvadesetak godina koliko se u gradu na Sani redovno vrše mjerenja, rečeno je Srni u Hidrometeorološkoj stanici /HMS/ Prijedor.

“Kiša u Prijedoru i dalje pada i očekuje se nastavak padavina tokom dana, ali manjeg intenziteta odnosno ne više od 30 litara po kvadratnom metru”, prognoziraju u HMS Prijedor.

U okviru odluke Vlade Republike Srpske o obilasku poplavljenih područja, Prijedor će danas posjetiti ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović.

U poplavama koje su početkom maja zahvatile Prijedor, sve tri rijeke su se izlile iz svojih korita i zaplavile oko 180 domaćinstava, te poplavile nekoliko desetina kuća.

SRNA