lovacko udruzenje sana ostra luka (1)Na brdsko-planinskom području sa prosječnom nadmorskom visinom od oko 600 metara, 1997.godine osnovano je Lovačko udruženje „Sana“ iz Oštre Luke sa prevashodnim ciljem tadašnjih stotinak članova da im bavljenje lovom bude sport i rekreacija, te da na taj način uzgajaju i zaštite divljač, a samim tim i predivnu sredinu, koja ih okružuje.

Inicijativa o početku novog djelovanja, s obzirom da je prije posljednjeg rata 1990.godine u ovom lijepom kraju bilo stvoreno društvo, stigla je od Izvršnog odbora opštine Oštra Luka, koja je pružila punu podršku, ali i zbog činjenice da nije imalo svoje lovište do 2000.godine, tek tada ovo društvo je zvanično registrovano u Lovačkom savezu Republike Srpske.

-U ovom trenutku stigli smo do brojke od 250 lovaca, koji rade i ispunjavaju svoje obaveze u pet sekcija, od kojih su sem Oštre Luke, najbrojnije u Koprivni i Budimlić Japri, a postoje još i u Batkovcima i Usorcima. Ono što priroda nije nadomjestila, oni dopunjavaju, a za svoje potrebe izgradili smo lovačko-uzgojne i lovačko-tehničke objekte. U lovištu posjedujemo pet lovačkih kuća, a u toku je izgradnja i šeste, kako za lovce, tako i putnike dobronamjernike – priča Ljubomir Trkulja, predsjednik udruženja koji se od kada je oformljeno i pomenuti prvi put, nalazi na toj funkciji.

lovacko udruzenje sana ostra luka (2)Iako sve svoje aktivnosti obavljaju samofinansiranjem, od članarine, udruženje je tokom čitavog svog postojanja poslovalo pozitivno, u skladu sa odredbama Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade RS i lovačkog saveza Srpske. Zbog takvog, uspješnog rada, za primjer drugima, na nedavno održanoj Skupštini gotovo kompletno rukovodstvo dobilo je povjerenje za naredni četvorogodišnji mandat, pošto je 25 delegata najvišeg tijela na redovnom izbornom zasjedanju saziva imenovalo sedmočlani Upravni odbor. Izabrani su članovi i ostalih organa.

-Trudimo se da zaštitimo, predostrožnošću, autohtone životinjske vrste srnu, zeca, fazana, kao i nezaštićenu divljač na ovoj teritoriji: lisicu, kunu, jazavca, medvjeda, divlju svinju…U vremenskom periodu kada hranu ne mogu obezbijediti iz prirode, zasijavamo određene kulture i hranu redovno iznosimo u zimskom periodu. Uz lovačke kuće imamo hranilice, odnosno pojilice, visoke čeke-osmatračnice, zasjede i nadstrešnice. Naše udruženje prati štete na divljači, ali i štete od divljači. Nedavno smo u selu Batkovci imali „posjetu“ medvjeda i tom prilikom stradale su tri ovce – nastavlja Trkulja.

lovacko udruzenje sana ostra luka (4)Hajke i odstrele Lovačko udruženje „Sana“ organizuje samo onda kada obaveznim prebrojavanjem divljači dobiju rješenje nadležnih institucija da je to potrebno. Imaju veoma dobru saradnju sa društvima, kako sa prostora RS, „Mrakovicom“ iz Prijedora, „Fazanom“ iz Novog Grada, te sekcijom posljednjepomenutog u Rudicama, te Ljubije, Zmijanja, ali i sa onim iz Federacije BiH, istoimenom „Sanom“ iz Sanskog Mosta, imajući u vidu da se u dobrom dijelu teritorije dva lovišta graniče. Nikada nije bilo nijednog ni najmanjeg ekscesa. Djelovanje lovaca iz Oštre Luke za svaku je pohvalu.

-Postojimo složno, kao jedna velika porodica. Neizbježna su i naša druženja, a dajemo svoj doprinos i u mnogim manifestacijama u opštini. Tako smo, između ostalih smotri, učesnici Sajma poljoprivrede u Oštroj Luci. Prate se aktivnosti i zalaganja lovaca, a onima koju se ističu dodjeljujemo priznanja na kraju godine. Ovom prilikom, iako nemam zamjerki ni na jednog našeg člana, pomenuo bih Milana Damjanovića, jer to zaista svojim odnosom zaslužuje – naglasio je Ljubomir Trkulja.

Tekst i foto – Nenad Đerić/ Lovačko udruženje „Sana“ Oštra Luka/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

lovacko udruzenje sana ostra luka (3) lovacko udruzenje sana ostra luka (5) lovacko udruzenje sana ostra luka (6) lovacko udruzenje sana ostra luka (7) lovacko udruzenje sana ostra luka (8) lovacko udruzenje sana ostra luka (9)