atv-marija josicPrijedorčanka Marija Jošić, majka je četvoro maloljetne djece i već godinu i po dana se bori sa Non hočkin sindromom. Suprug radi na dnevnice, kada se Marija bolje osjeća. Početkom oktobra mora u Beograd na redovne terapije. U aprilu ove godine obratila se Ministarstvu porodice, omladine i sporta za novčanu pomoć. Pozitivan odgovor je dobila u maju, a novac još čeka.

“Opet sam im se prije par dana obratila, jer meni sredstva opet trebaju. Troje djece sam u školu spremila, za Beograd opet moram da idem 22. Pozajmljujem pare, više nemam odakle da pozajmim”, kaže Marija.

Mariji Jošić je po rješenju iz Vlade u maju odobreno 300 maraka pomoći, ali čak ni toliko novca Ministarstvo nema za isplatu.

Uzimajući u obzir da je porodici Jošić već odobren određen iznos neophodan za liječenje, imenovanim će isti biti isplaćen kada Ministarstvu porodice, omladine i sporta budu doznačena raspoloživa sredstva i to kako je već navedeno najkasnije do kraja budžetske godine.

Sa Marijinom bolešću i borbom upoznati su i u prijedorskom udruženju višečlanih porodica “Roda”. I oni su ostali u čudu da molba bolesne majke za 300 maraka nije uslišena.

“Ali ako uzmemo kako pojedinci, ti naši političari uzimaju gore otpremnine po 28.000 maraka, a jednoj majci četvoro djece da se ne može isplatiti 300 tričavih maraka”, kaže Slavko Stupar, predsjednik Udruženja “Roda”.

Iz Ministarstva porodice poručuju da za ove potrebe odobravaju od 300 do 1.000 maraka u zavisnosti od složenosti situacije. U Budžetu imaju 10 hiljada maraka da pomognu, a do sada je utrošeno 6 i po hiljada. U taj iznos nije ušlo Marijinih 300 maraka.

ATV BL