okruzni sud banja luka (2)Dvojica svjedoka Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci kazali su na suđenju za ratni zločin počinjen u Prijedoru kako su čuli da su Safeta Beširovića u pravcu rudnika odveli Sabahudin Kajdić i Sreto Rokvić.

Prema optužnici, Sabahudin Kajdić i Sreto Rokvić su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u maskirnim uniformama i sa puškama odveli Safeta Beširovića iz osnovne škole u pravcu rudnika Crna Dolina, a potom ga ubili na neutvrđen način.

Mirsad Beširević, sin ubijenog Safeta, kazao je da je čuo od Muhameda Zengića da su dvojica vojnika odveli oca prema Crnoj Dolini i da su od komšija uzeli lopate, te da su se vratili pola sata ili 45 minuta kasnije bez njega.

Beširović je naveo da mu je Muhamed rekao kako su vojnici koji su mu odveli oca Rokvić i Kajdić. Za Muhameda Zengića, svjedok je kazao da ga poznaje iz školskih dana.

Svjedok Alija Krupić je ispričao da je Beširović tokom 1992. godine došao kod njega u Puharsku i jedan dan je otišao na livadu da čuva kravu. Dok je svjedok bio na livadi, kako je kazao, naišla je vojska i dovela ga pred kuću, gdje je bilo još vojnika, a među kojima i Rokvić.

“Oni su ga odveli u osnovnu školu, gdje je bila stacionara vojska, a kasnije su došli po mene i strica Ibrahima. Ispitivao me je Nenad Vujasinović i pitao za Beširovića i onda pustio da idem kući”, rekao je Krupić.

Kada je svjedok došao kući, kako je kazao, sa traktorom je otišao da kosi obližnju njivu i onda je vidio kako “Sreto i Saša vode Safeta u pravcu Crne Doline”.

Na upit ko je Saša, svjedok je odgovorio: “Sabahudin Kajdić”, ne mogavši ga sa sigurnošću prepoznati u sudnici. On je dodao da je Saša imao dugu kosu i bradu.

“Pokazali su mi da idem kući, i ja sam otišao. Poslije toga, nisam vidio Safeta, a komšije su pričale da su se vojnici ubrzo vratili i prali krvave ruke kod komšinice”, ispričao je svjedok.

Svjedok Ibrahim Krupić je kazao da je Safet Beširović bio kod njega nekoliko dana, ali kada je on odveden u logor, njegova supruga mu je rekla da ode kod rođaka jer je mislila da će tamo biti sigurniji.

Prema njegovom iskazu, čuo je da su kasnije odveli Beširovića dok je čuvao krave.

Svjedok Muharem Zengić je pojasnio da se njegova kuća nalazi na putu prema Crnoj Dolini i da je znao da kod Alije ima neki čovjek koji mu čuva stoku, ali da je kasnije saznao da je to Safet.

“Taj dan sam bio u bašti i kopao, i vidio sam kako vojska odvodi nekog čovjeka. Nisam vidio ko su vojnici”, kazao je Muharem.

Na upit tužioca da li su njegova majka i komšinica Emina Zengić rekle da su vidjele Sašu i Rokvića, svjedok je odgovorio da je to tačno, ali da on poznaje Rokvića, te da ga je vidio, prepoznao bi ga.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. septembar.

BIRN