fond za djeciju zastitu-djeca-ljetovanje kumborU crnogorskom odmaralištu Kumbor u toku je pretposljednja smjena sa 76 učesnika u projektu “Socijalizacija djece Republike Srpske” koji organizuje Javni fond za dječiju zaštitu.

U okviru ove smjene učestvuje nešto veći broj mališana sa smetnjama u psiho-fizičkom razvoju.

Pored malih pacijenata – hroničnih bolesnika sa pedijatrijskog odjeljenja Opšte bolnice Prijedor, tu su i djeca iz Udruženja “Neven” iz Prijedora, “Izvor” iz Srpca, “Sunce” sa Pala, udruženja djece sa posebnim potrebama iz Doboja, udruženje mentalno nedovoljno razvijenih lica iz Gradiške, te štićenici centra “Zaštiti me” iz Banjaluke.

Brigu o djeci iz Banjaluke, Doboja, Prijedora, Srpca, Gradiške i Pala vodi stručni tim od 19 profesionalaca i roditelji – pratioci djece sa najtežim smetnjama u razvoju.

Trinaesta smjena će trajati do 12. septembra, kada se u Kumboru očekuje dolazak posljednje smjene za ovu godinu realizacije projekta.

Tokom poslednje smjene, koja će trajati do 19. septembra, u Kumboru će boraviti isključivo lica sa posebnim potrebama starija od 17 godina, koja do sada nisu bili učesnici ovog projekta.

U smjeni se očekuje učešće do 80 lica uz neophodnu podršku 11 stručnih lica i vaspitača i 31 roditelja – pratioca.

Učesnici 14. smjene su lica sa posebnim potrebama iz Bijeljine, Rogatice, Milića, Rudog, Višegrada, Sokolca, Banjaluke, Dervente, Gacka, Bileće, Novog Grada, Prijedora i Trebinja, i to su najčešće članovi Saveza mentalno nedovoljno razvijenih lica, kao i uspješni takmičari njihovog Sportskog saveza.

Pored njih, u Kumboru će tokom 14. smjene boraviti i pacijenti Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” iz Banjaluke, kao i štićenici Zavoda za invalidna lica iz Višegrada./kraj/ljb

SRNA