srna-otvoren blanik kup 2015 (1)Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić otvorila je danas u Prijedoru 10. Blanik kup “Prijedor 2015”, jedino takmičenje te vrste u BiH.

“Posebno nas raduje što ovdje danas imamo predstavnike svih zemalja bivše Jugoslavije i drugih evropskih država koji su prepoznali jedinstvenost ovog takmičenja, a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini”, rekla je Rešićeva, koja je i predsjednik Organizacionog odbora kupa.

Ona je istakla da su najviše pažnje obratili na aspekt bezbjednosti svih učesnika ovog veličanstvenog skupa.

srna-otvoren blanik kup 2015 (2)Rešićeva je potvrdila da je Vlada Republike Srpske za podršku ovoj manifestaciji izdvojila 10.000 KM, a da je grad Prijedor domaćin takmičenja.

Savjetnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Tomislav Marić istakao je da je Blanik kup jedan od prvorazrednih sportskih događaja.

“Ovaj kup zaokružuje sjajnu sliku sportskih događaja u Srpskoj”, rekao je Marić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković poželio je učesnicima da se ugodno osjećaju u Prijedoru, da imaju sportske sreće i ostvare dobre rezultate, te da dođu i iduće godine.

srna-otvoren blanik kup 2015 (3)Direktor Blanik kupa “Prijedor 2015” Milan Marković rekao je da u takmičenju u preciznom slijetanju jedrilicom na aerodromu “Urije” danas učestvuje 35 takmičara iz Poljske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i BiH.

“Očekujemo da se letovi odvijaju bezbjedno i u skladu sa pravilnikom o takmičenju”, dodao je Marković.

Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-23” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Cilj takmičenja je da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosi kaznene poene.

Takmičenje se odvija ekipno i pojedinačno u tri kategorije – otvoreno, te prvenstva Republike Srpske i BiH.

SRNA