mural vrt-pocelo oslikavanje (1)Rumunski strit-art umjetnik Raul Oprea počeo je u petak uveče oslikavanje murala pod nazivom “Vrt” na zidu kuće smještene na Trgu majora Zorana Karlice u centru Prijedora.

Riječ je o ilustratoru i muralisti koji je učesnik mnogih međunarodnih projekata i strit-art festivala u NJemačkoj, Mađarskoj, Izraelu, Tajlandu, Kanadi.

NJegov rad “Vrt” osvojio je nagradu “Paola de Maninkor” na konkursu koji je za izradu novog gradskog murala raspisalo Udruženje likovnih umjetnika Prijedora.

Predsjedik Udruženja Boris Eremić potvrdio je da je konkurs za novi gradski mural bio otvoren početkom marta i da je pristiglo osamdesetak radova.

“Pobjednik je svjetski renomirani muralista i ove godine rad je veoma zahtjevan sa mnogo detalja, pa se nadamo da će biti završen do 10. septembra, kako smo planirali”, istakao je Eremić.

mural vrt-pocelo oslikavanje (2)Pobjedniku je pripala plaketa i novčana nagrada od 3.000 KM i mogućnost da svoj mural naslika na javnoj površini – zidu kuće u centru Prijedora.

“Ideja za ovaj mural je došla spontano na osnovu onoga što najviše volim da crtam – biljke, životinje, uopšte povratak prirodi”, rekao je Oprea.

On je dodao da mu je umjetnički izazov da radi velike murale i da se na konkurs prijavio na nagovor prošlogodišnjeg pobjednika, mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija-Vidama, koji mu je prenio pozitivne utiske o boravku i radu na muralu u Prijedoru.

Prijedor više od 15 godina sarađuje sa italijanskim gradom Trento iz pokrajine Trentino. Ova saradnja nastavljena je i na projektu “Prijedor-grad murala” kojeg od 2013. godine realizuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedor.

U okviru ovog projekta Udruženje je osnovalo nagradu pod nazivom Godišnja međunarodna nagrada “Paola de Maninkor” za najbolji mural u Prijedoru, koju dodjeljuje jednom godišnje na osnovu prijedloga stručnog žirija.

Paola de Maninkor, u čiju se čast dodjeljuje ova nagrada, je slikarka iz Lavisa u Trentinu /Italija/, koja je 1998. godine, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na Elektrotehničkoj školi.

Predsjednik Udruženja Program Prijedor Kristina Bertoti istakla je da je veoma zadovoljna svim u vezi sa idejom “Prijedor-grad murala”.

“Ideja nam je bila da obojimo Prijedor i da bojama unesemo živost u ovaj grad, uz nadu da će Prijedor uvijek biti grad svih ljudi”, rekla je Bertotijeva.

Osim Trenta, koji ove godine projekat podržava sa 4.800 evra, podršku daju i grad Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

U centru Prijedora već se nalaze dva murala, “Šeširdžija” autora Nataše Konjević i “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija-Vidama.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

mural vrt-pocelo oslikavanje (3) mural vrt-pocelo oslikavanje (4) mural vrt-pocelo oslikavanje (5) mural vrt-pocelo oslikavanje (6) mural vrt-pocelo oslikavanje (7)