glas-losi roditeljiSedmoro djece u Srpskoj oduzeto je od roditelja u prvom polugodištu 2015. zbog zanemarivanja, napuštanja ili zlostavljanja, a briga nad mališanima prepuštena je hraniteljskim porodicama.

Čak šestoro mališana oduzeto je na području Banjaluke i svi su smješteni u hraniteljske porodice.

– Uprkos brojnim mjerama podrške, neke porodice nisu u mogućnosti da se adekvatno brinu o djeci zbog čega je dijete nužno izdvojiti – kazali su u banjalučkom Centru za socijalni rad.

U istom periodu 2014. iz biološke porodice izuzeto je jedno dijete više. Kod banjalučkih hranitelja trenutno boravi 34 mališana, dok je kod 29 srodnika udomljeno 33 djece koja više ne žive sa roditeljima.

– Razlozi za oduzimanje djece su uglavnom zanemarivanje i zlostavljanje – kažu u Centru za socijalni rad.

Sedmo dijete u prvoj polovini godine izuzeto je iz porodice na području Prijedora. U prijedorskom Centru za socijalni rad kažu da su prinuđeni da mališane oduzimaju od roditelja najčešće zbog zlostavljanja i zanemarivanja, te zbog napuštanja i neispunjavanja roditeljskih dužnosti.

– O 19 mališana izuzetih iz bioloških porodica na području Prijedora trenutno se brine 14 hraniteljskih porodica – naveli su u Centru za socijalni rad Prijedor.

Roditeljsko pravo u prvih šest mjeseci ove, ali ni u protekle dvije godine nije izgubila nijedna porodica u Bijeljini gdje u hraniteljskim domovima boravi 12 maloljetnika.

Situacija se popravlja i u Gradišci gdje nije oduzeto nijedno dijete iako je prethodnih godina taj problem bio prilično izražen. U 2013. godini iz bioloških porodica izuzeto je osmoro, a prošle troje djece.

– Glavni razlozi bili su zanemarivanje mališana i nasilje u porodici. Bilo je i slučajeva kada su djeca u zamjenske porodice smještena zbog bolesti ili smrti roditelja – kazali su u gradiškom Centru za socijalni rad.

Edukacija

U banjalučkom Centru za socijalni rad su objasnili da Pravilnik o hraniteljstvu propisuje da i srodničke porodice u kojima su smještena djeca u roku od godinu moraju steći status hraniteljskih porodica.

– U 2015. godini edukovali smo 29 srodnika koji su stekli status hranitelja – istakli su u Centru za socijalni rad.

Glas Srpske