atv-nizak vodostaj rijeke saneRijeka Sana je dostigla svoj istorijski minimum. Praktično, zbog nedovoljno padavina, vodostaj je ispod normalne granice. Na to su upozorili i hidrolozi. Kažu da je Sana otišla u minus čak 21 centimetar. I to je rekord.

“Sanu u Prijedoru pratimo, osnovana je stanica još 1890. godine, znači 125 godina se prate vodostaji. To se uzima kao najniži vodostaj dosad zabilježen otkad postoje mjerenja u Prijedoru”, rekao je Nikola Blagojević iz Odjeljenja za hidrologiju HMZRS.

I ne morate biti stručnjak da vidite drastičan pad nivoa. Nasred rijeke sve je više šipražja a na nekim mjestima se može i prehodati. U plićaku se već hvata žabokrečina.

Koliko je Sana, zapravo, plitka, najbolje može da se vidi uzvodno od grada. Na nekim od najpopularnijih kupališta, poput Žegera, plivanje polako odlazi u zaborav a kupačima ne preostaje ništa drugo nego da se šetkaju po plićaku i izležavaju na sedrama.

Da li zbog narodnih vjerovanja oko Preobraženja ili, baš, zbog toga što je plitka, kupača na Sani danas nije bilo. Ali jeste ribara. Objašnjavaju da se riba povukla tamo gdje je dublje ali da, generalno, nizak vodostaj znači i da je manje ima.

“Postala je bara, nije više tekuća voda nego stajaća, bara obična. Ovdje bez hidrobagera nema ništa. Ovo da potraje dvije godine, nema Sane”, rekao je ribočuvar Miroslav Stojančić.

Ne bi trebalo tako da bude, barem po planovima gradske uprave. Čišćenje, proširivanje i produbljivanje korita je počelo na nekoliko lokacija a u planu je da kompletan projekat obuhvati potez od Oštre Luke do Brezičana, dužine oko 20 kilometara. To bi, slažu se mnogi, Sanu vratilo u život.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL