trke-prijemGradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da su Međunarodne ulične trke, koje se danas održavaju 21. put, postale brend grada, a da tome doprinosi mješovit i kvalitetan sastav ovogodišnjih takmičara.

Pavić je na tradicionalnom prijemu za učesnike trke istakao da ova trka predstavlja radostan događaj na kojem se okupljaju značajna imena atletike i veliki broj Prijedorčana koji prate i vole ovaj sport.

On je napomenuo da na trkama učestvuju dosadašnji pobjednici, ali i renomirana atletska imena iz zemalja bivše Jugoslavije, Mađarske, Kenije i Rumunije.

Pavić je rekao da su organizatori učinili sve da trke budu uspješne, osim vremenskih prilika koje od jutra ne idu na ruku atletičarima, ali da se nada da to neće umanjiti kvalitet i krajnji rezultat trka.

Promoter ovogodišnje trke je Mirko Petrović, četvorostruki pobjednik uličnih trka u Prijedoru i atletski reprezentativac Srbije, trostruki pobjednik Krosa Balkana i jedno referentno ime u atletici kojeg s pravom zovu “kralj uličnih trka”.

Petrović ke izjavio novinarima da mu je drago što je danas ponovo u Prijedoru i kao promoter i kao atletičar. “Nadam se da sam svojim dolascima ovdje i svojim pobjedama zaslužio ovu čast”, dodao je Petrović.

Na prijemu kod gradonačelnika bio je i atletičar iz Kenije Žoel Maina Mvangi koji je izrazio oduševljenje Prijedorom, gdje je prvi put, te istakao da će učiniti sve da pobijedi na trci seniora.

“Meni je svejedno da li je kiša ili sunce, potpuno sam spreman i nadam se dobrom rezultatu”, kaže Mvangi.

On je ove godine pobijedio na uličnim trkama u Doboju, Prnjavoru i Kozarskoj Dubici, kao i na polumaratonu u Rijeci i Prištini.

Na trke u Prijedor stigla je i prošlogodišnja pobjednica Amela Terzić koja je istakla da rado dolazi u ovaj grad.

“Ovdje dolaze dobri atletičari, pobjednici raznih evropskih i svjetskih takmičenja, vidimo da ima i Kenijaca, tako da je sigurno da neće biti lako, ali je sportski nadati se i ponovnoj pobjedi”, navela je Terzićeva.

Start prve, od ukupno 24 trke, predviđen je u 15.00 časova, a start glavnih trka je od 18.00 časova za seniorke i 18.15 za seniore.

Moto ovogodišnje trke “Volim Prijedor” čiji budžet iznosi 45.000 KM, a nagradni fond 16.000 KM.

Organizator Međunarodnih uličnih trka u Prijedoru, koje se održavaju povodom 16. maja Dana grada Prijedora, je Atletski klub Prijedor, generalni pokrovitelj grad, a pokrovitelj Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

SRNA