milan kovacevicPravnik iz Čikaga Dušan Vučićević koji je pred Haškim tribunalom branio Milana Kovačevića, prvog pritvorenika koji je optužen za genocid, tvrdi da je Hag, umjesto da pruži medicinsku pomoć Kovačeviću, njegovog klijenta poslao u smrt.

Vučićević, koji je i ljekar, rekao je za list “Politika” da je dan nakon što je Kovačević 1. avgusta 1998. godine preminuo, Haški sud objavio laž da je riječ o infarktu srca jer su rezultati obdukcije, na kojoj je inistirao, pokazali nešto sasvim drugo.

On je naveo da je dva dana poslije smrti doktora Milana Kovačevića u pritvorskoj ćeliji Haškog tribunala obavijestio portugalskog sudiju Almira Rodrigeza, određenog da u ime Tribunala istraži smrtni slučaj, o namjeri da prisustvuje svim saslušanjima koja će uslijediti povodom toga.

Iz Čikaga, gdje živi, odmah je doputovao u Hag i suočio se sa nizom prepreka i činjenica na osnovu kojih je zaključio da je Haški sud, umesto da pruži medicinsku pomoć, Kovačevića poslao u smrt, navodi list.

Vučićević je rekao da još čuva dokumente o tom slučaju, koji je, pokazalo se, otvorio tužni niz srpskog stradanja u međunarodnim zatvorima na kom je od prije sedam dana i general Mile Mrkšić.

“Sudiji Rodrigezu sam dokumentovao da sam ovlašten da ispitam razloge, okolnosti i moguću umiješanost pojedinih lica i subjekata pod sumnjom da nisu pomogli mom klijentu. Zahtijevao sam da prisustvujem saslušanju svih zatvorskih čuvara koji su bili u smjeni 31. jula i 1. avgusta 1998. godine kada je Milan preminuo, kao i saslušanju pritvorenika iz ćelije na istom spratu”, rekao je Vučićević.

Kako je rekao, već tada je shvatio da Tribunal oklijeva i ne želi da omogući profesorima sudske medicine u Holandiji da obave obdukciju pokojnog Kovačevića.

“Zato sam zajedno sa Milanovim sinom i bratom odlučio da otputujemo u Prijedor bez prihvatanja posmrtnih ostataka, ako se obdukcija ne obavi. Znao sam da to neće moći da dozvole, jer bi cijeli svijet brujao da smo ih bojkotovali zbog namjere da prikriju uzrok smrti”, tvrdi Vučićević.

On je ukazao da je Hag objavio da je Kovačević umro od infarkta srca, a da je on dijagnostikovao da je umro usljed prskanja aorte, što je obdukcija i potvrdila.

“Objava razloga njegove smrti bila je laž i uvreda za sve koje žele istinu, ali od tog naopakog suda nije ni trebalo očekivati bolje. Oni reaguju samo ako strahuju da će svjetska štampa nešto objaviti”, rekao je Vučićević.

On je dodao da je odmah uvidio da je sudija Rodrigez postavljen, ne da bi proveo istragu o Kovačevićevoj smrti, već sa zadatkom da prikrije stvarni uzrok.

“I pored svih intervencija, kompletan zapisnik obdukcije sa fotografijama dobio sam tek šest mjeseci kasnije. Iz tog materijala svaki ljekar može da vidi da bi blagovremane operacija spasila život Milana Kovačevića”, zaključio je Vučićević.

Doktor Milan Kovačević je na početku rata bio zamjenik predsjednika Kriznog štaba Prijedora i direktor Medicinskog centra u tom gradu.

RTRS – SRNA
Foto – EPA