cjbpd-maturaCentar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor pozvao je danas maturante da se prilikom proslave završetka nastave, kao i na zabavama maturskih večeri, suzdrže od upotrebe alkohola.

“Pozivamo maturante da ove svečanosti obilježe dostojanstveno da ne bude problema koji bi ih mogli pratiti kroz cijeli život, jer za nesreću je potrebno jako malo”, rekao je danas novinarima u Prijedoru načelnik Sektora policije u CJB Prijedor Sretoja Vujanović.

On je istakao da su i ranijih godina, dok nije postojao CJB Prijedor, na području koje on pokriva organizovani sastanci sa predstavnicima nadležnih institucija kako bi se ukazalo na problem konzumiranja alkohola kod maloljetnih lica.

“Bilo je tih sastanaka i do sada, ali sada smo uključili i medije da bismo ukazali na ulogu svih u ovom problemu i da bismo zajedničkim djelovanjem problem sveli na što manju mjeru”, rekao je Vujanović.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Prijedor Valentina Sovilj rekla je da se proslava završetka nastave za maturante organizuje sutra od 10.00 do 13.00 časova na platou ispred Sportske dvorane “Mladost”.

“Od učenika smo dobili informaciju o neformalnom druženju pokraj rijeke Sane nakon 13.00 časova, ali učenici su upozoreni da škole imaju obavezu da prate svoje učenike samo u toku ove organizovane proslve tako da i roditelji znaju da se naša odgovornost završava sutra u 13.00 časova”, rekla je Sovilj.

Ona je dodala da zabave maturskih večeri počinju 21. maja, da šest srednjih škola u Prijedoru broje u prosjeku po 120 svršenih đaka, a da se nastava za niže razrede završava 13. juna.

Sastanku u povodu predstojaćih maturskih proslava u CJB Prijedor danas su prisustvovali načelnik Centra Vojislav Pelkić sa sardnicima, predstavnici aktiva direktora srednjih i osnovnih škola, inspekcije, komunalne policije i Foruma za bezbjednost građana, a slični sastanci održavaju se tokom sedmice i u ostalim lokalnim zajednicama prijedorske regije.

Posebna pažnja skrenuta je na poštivanje Uredbe Vlade Republike Srpske koja se odnosi na zabranu prodaje i upotrebe alkoholnih pića na javnim mjestima licima mlađim od 18 godina, kao i Zakona o javnom redu i miru koji definiše zabranu prodaje alkoholnih pića maloljetnim licima.
SRNA