udrimuski-zubanovici-uspjesna transplantacija (1)U francuskoj bolnici “Rangueil”, pod stručnim vodstvom francuskih ljekara, najsavremenijim tehnogijama o kojima je Associated Press pisao prije samo nekoliko dana, juče je uspješno završena eksplantacija i transplantacija bubrega, gdje je hrabra lavica, Safeta Zubanović, donirala bubreg svom suprugu, Nijazu Zubanoviću, iako su različite krvne grupe.

Inače, Safeta i Nijaz Zubanović žive u Donjoj Ljubiji kod Prijedora sa sinom Adijem.

Napominjemo da se tehnologija transplantacija bubrega između pacijenata i živih donora različitih krvnih grupa, izvodi u samo nekoliko bolnica u svijetu, a tehnologija kojom je francuski tim eksplantirao bubreg kod Safete, predstavlja posljednje medicinsko dostignuće koje vas ostavlja bez teksta. Naime, radi se o robotičkoj medicini i eksplantaciji bubrega upravo ovom metodom, a najnovija stvari je da pacijent-donor nema rez jer finalna insekcija bubrega urađena vaginalno.

udrimuski-zubanovici-uspjesna transplantacija (3)Napominjemo, da je samo odlukom tima OTVORENE MREŽE i njenog Predsjednika, dr. Almira Čehajića Batka, ovaj pacijent urgentno transportovan za Francusku, specijalnim kopnenim prevozom u pratnji doktora, i to prije samo dva mjeseca kada doktori u BiH nisu imali riješenje za njega usljed povratka njegovog autoimunog oboljenja. Tada ga je ovaj isti tim spasio, a sada ga je uz odluku njegove supruge, programa OTVORENE MREŽE i pomoći građana BiH, vratio po drugi put u život.

Na fotografijama koje slijede, u bolnici “Rangueil” su se pozdravili supružnici Zubanović, jedno u jedan kraj bolnice, drugo u drugi kraj. Potom zajedno u operacionoj sali, i nova informacija od ponedjeljka uveče, od francuskog tima da je sve u najboljem redu.

BRAVO Zubanovići!

Udrimuski.ba – Otvorena mreža

udrimuski-zubanovici-uspjesna transplantacija (2)