sud bih (1)Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH se prisjetio odvođenja muškaraca iz sela Zecovi u julu 1992. godine, među kojima je bio i njegov otac.

Svjedok Vehid Burnić, koji je tada imao 15 godina, ispričao je da su srpski vojnici u selo došli 23. jula 1992. godine i odvojili muškarce od žena i djece.

“Samo su rekli da idu kod Šabanove mesnice”, kazao je on, te dodao kako je u toj grupi bio i njegov otac.

Od tog dana, svjedok nije vidio oca, a pronađen je, kako je rekao, u masovnoj grobnici Tomašica prošle godine.

Burnić je ispričao da su vojnici ponovo dolazili u selo, te se prisjetio noćnih sati 25. jula 1992. godine, kada je vidio da gori kuća Hasana Bačića. Dan poslije, kako je naveo, otišao je sa još jednim dječakom do kuće, te su vidjeli ubijene ljude u dvorištu.

“Pas grize nogu jednom, plavi šorc je imao i žutu majicu”, kazao je svjedok, istaknuvši da su ženama ispričali šta su vidjeli kod kuće Hasana Bačića.

Za učešće u ubistvima, mučenju, zlostavljanju, te uništavanju i oduzimanju imovine stanovnika sela Zecovi, sudi se Dušanu Miluniću, Radomiru Stojniću, Radovanu Četiću, Dušku Zoriću, Zoranu Stojniću, Željku Grbiću, Iliji Zoriću, Zoranu Miluniću, Bošku Grujičiću, Ljubiši Četići, Radetu i Urošu Grujčiću, te Zdravku i Rajku Gnjatoviću. Na području sela Zecovi ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Stojnić komandir Rezervne policijske stanice Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici vojske, policije i drugih formacija.

Boško Šalabalija, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je optuženi Milunić izdao naređenje da se obavi pretres Zecova zbog informacije da su prisutne Zelene beretke. On je kazao da je bio komandir voda u četi koju je predvodio Milunić.

“Ja sam bio kod kuće Bačića, gdje su bile žene i djeca. Ja uopšte nisam išao dalje”, kazao je svjedok, te dodao kako je zadatak njegovom vodu bio da čuvaju žene i djecu.

Svjedok nije mogao reći o kojem se datumu radilo, dodavši da je selo napustio nakon 24 sata. Na pitanje da li je saznao za sudbinu žena i djece, svjedok je odgovorio da jeste poslije, ali da “blage veze nema” ko je to učinio.

“Ja nisam učestvovao u kupljenju tijela”, istaknuo je svjedok.

Kako je on ispričao, u akciju na selu Zecove je krenuo iz prostorija mjesne zajednice Rasavci, gdje je, dok je odgovarao na pitanja tužioca Izeta Odobašića, vidio optuženog Stojnića. Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao kako nije siguran da ga je vidio.

Suđenje se nastavlja 26. augusta.

BIRN