kud milan egic brezicani-manastir krka (1)Na svečanosti obilježavanja četiri vijeka Bogoslovije i stotinu godina od upokojenja episkopa dalmatinskog Nikodima Milaša u manastiru Krka učestvovao je i folklorni ansambl Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“ iz Brezičana.

Predsjednik društva Olivera Brdar je istakla da im je ovo gostovanje bila posebna čast.

„Čast nam je što smo na taj način dali svoj mali doprinos opstanku pravoslavnog centra na ovim prostorima i što smo mogli da učestvujemo u kompletnom programu“ kazala je Brdar.

Ona je dodala da je većini članova ansambla ovo bio prvi put da posjećuju manastir Krka koji je od svoga postojanja, bio najznačajniji duhovni i kulturni centar pravoslavlja u Dalmaciji.

kud milan egic brezicani-manastir krka (8)Članovi ansambla KUD „Milan Egić“ u porti manastira odigrali su Igre sa Grmeča i Igre iz Krajine, koje su po riječima Brdarove autentične za ovo područje.

Pored gostovanja na kulturno umjetničkom programu u kojem su učestovali članovi Kulturnog društva „Prosveta“-sekcija Split i domaći izvorni pjevači, prijedorski folkloraši su bili i učesnici programa koji je iste večeri, na Preobraženje izveden na glavnom trgu u Kistanju, a na kojem su bili prisutni i patrijarh Irinej te brojno sveštenstvo i gosti iz susjednih opština te hrvatski zastupnici iz reda sprskog naroda, kao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

„Aplauze smo dobili od mnogoborjnih mještana i gostiju koji su došli da uveličaju ovu svečanost, a sam nastup pred patrijarhom za nas je izuzetna čast, pogotovo što smo za nastup od svih prisutnih dobili gromoglasan aplauz“ kazala je Brdareva.

Ona je istakla da su se na cjelovečernjem koncertu predstavili igrama iz Mrčajevaca i Crnorječja.

Društvo „Milan Egić“ osnovano 1976.godine, a 2009. godine obnovilo rad trenutno broji 150 članova i očekuju povećanje broja budući da imaju svake godine sve više polaznika u najmlađoj kategoriji, za koju kažu da su njihova nova buduća snaga.

Gostovanja

Za jedno društvo su važna gostovanja, kako bi pokazali šta znaju i umiju, ali i da „odmjere“ snage tokom nastupa folkloraša iz raznih grajeva svijeta.

„Idealna prilika za to bilo je naše gostovanje u Bjelorusiji gdje smo boravili u gradu Babjursku na međunarodnom festivalu Vijenac prijateljstva gdje su učestvovali ansambli iz 17 zemalja“kazala je Brdar.

Prijedorgrad.org

kud milan egic brezicani-manastir krka (2) kud milan egic brezicani-manastir krka (3) kud milan egic brezicani-manastir krka (4) kud milan egic brezicani-manastir krka (5) kud milan egic brezicani-manastir krka (6) kud milan egic brezicani-manastir krka (7) kud milan egic brezicani-manastir krka (9) kud milan egic brezicani-manastir krka (10) kud milan egic brezicani-manastir krka (11)