srna-ostra luka-neophodna sanacija crkve (1)U opštini Oštra Luka neophodno je obnoviti Hram Svete Trojice, staru crkvu izgrađenu u šumi za vrijeme turskog carstva 1820. godine.

Paroh oštrolučki protojerej stavrofor Petar Milovac rekao je da je riječ o hramu posvećenom silasku Svetog duha na apostole koja je posljednji put sanirana prije više od tri decenije.

“Datira iz 1820. godine kada je bila sagrađena najprije drvena crkva, a 1871. godine izgrađena je crkva od tvrdog materijala. U prošlosti je tri puta obnavljana, a posljednji put od 1969. do 1983. godine kada je i osveštana, i kada je pripadala Banjalučkoj eparhiji”, rekao je Milovac danas Srni.

On je podsjetio da je devedesetih godina osnovana Bihaćko-petrovačka eparhija od kada joj i ova parohija pripada.

“Pokušavamo prikupiti sredstva za obnovu. Do sada smo skupili oko 80 odsto novca potrebnog za krov, a kasnije ćemo ići dalje po sanacionom projektu”, dodao je Milovac.

On je podsjetio da se uporedo prikuplja i novac za pomoć u izgradnji Sabornog hrama Hrista Spasitelja u opštini Oštra Luka.

“Zahvaljujući ljudima koji su imali razumijevanja i koji su se odazvali našim apelima, završili smo malterisanje u unutrašnjosti i spolja, a predstoje nam grijanje, pod i ikonostas. S nestrpljenjem očekujemo dan kada ćemo doživjeti osveštanje ovog hrama”, naveo je Milovac.

Oštrolučka parohija broji oko 200 domaćinstava.

“Narod je siromašan, uglavnom nezaposlen, tako da je teško, ali nećemo se predavati”, dodao je Milovac.

Izgradnja Sabornog hrama Hrista Spasitelja u opštini Oštra Luka započeta je 2006. godine. Prema Milovčevim riječima, zdanje u srpsko-vizantijskom stilu sa pet kupola arhitektonski je jedinstveno u sjeverozapadnim krajevima Republike Srpske.

SRNA

srna-ostra luka-neophodna sanacija crkve (2) srna-ostra luka-neophodna sanacija crkve (3) srna-ostra luka-neophodna sanacija crkve (4)