bojana zivanic-rusija (1)Bojana Živanić, učenica generacije OŠ „Vuk Karadžić“ iz Omarske, jedna je od deset učenika iz Republike Srpske koji su boravili u Rusiji, u okviru Ljetne škole ruskog jezika.

U 53 osnovne škole u Srpskoj ruski jezik kao drugi strani jezik izučava 8. 975 učenika i najbolji od njih su prvi put učestvovali u Ljetnoj školi ruskog jezika, uz djecu Srbije i Bugarske.

Učenica generacije OŠ „Vuk Karadžić“ iz Omarske Bojana Živanić boravila je u Rusiji i prepuna je utisaka.

-Bilo je to nezaboravnih 18 dana, učili smo ruski jezik i družili se sa drugarima iz Srbije i Bugarske. Svaki dan smo imali časove ruskog jezika sa profesorima Moskovskog univerziteta i oni su pokazali da im je zaista drago što rade sa srpskom djecom. Svake sedmice smo imali ekskurzije i posjetili smo značajnija mjesta u Moskvi kao što su: Kremlj, Etno Mir, Hram Hrista Spasitelja, Crveni trg i mnoge druge turističke atrakcije – priča Bojana i kaže da sad bolje zna ruski jezik.

bojana zivanic-rusija (2)-Odlično je iskustvo pričati sa Rusima, nakon što sam ruski jezik učila u školi četiri godine. Sa nama je išla nastavnica ruskog jezika iz Zvornika Sanja Šarenac koja je uvijek bila s nama i puno nam je pomogla – navodi ona, ističući veliku zahvalnost upravi svoje škole i nastavnici ruskog jezika Dragani Predojević, zato što je odabrana da ide u Rusiju.

Sanja Šarenac kaže da u Moskvi nisu boravili samo najbolji učenici iz ruskog jezika, nego đaci koji su postizali izvanredne rezultate i na republičkim takmičenjima iz različitih oblasti.

Ona naglašava da su djeca u Rusiji dočekana raširenih ruku, te da su domaćini nastojali da im svakodnevno kroz predavanja, radionice i brojne izlete prenesu ruski jezik, kulturu i tradiciju ruskog naroda.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević kaže da će se nastojati da se saradnja između Rusije i Republike Srpske proširi na dobrobit đaka i studenata u RS, te podsjetio na odličnu saradnju Srpske sa Rusijom i potrebu da ubuduće stručni radnici iz Srpske izučavaju ruski jezik radi lakše komunikacije i šanse da se dokazuju kao stručnjaci iz različitih oblasti u Rusiji.

bojana zivanic-rusija (4)Učenici koji su boravili u Moskvi su iz škola: „Sveti Sava“ iz Gacka, „Sveti Sava“ iz Zvornika, „Sveti Sava“ iz Broda, „Petar Petrović Njegoš“ iz Bileće, „Vuk Karadžić“ iz Omarske, „Sokolac“ sa Sokoca, „Veselin Masleša“ iz Foče, „Vuk Karadžić“ iz Bratunca, „Vuk Karadžić“ iz Višegrada i „Ljutica Bogdan“ iz Kalinovika.

Đaci iz Republike Srpske su u Rusiji u Ljetnoj školi ruskog jezika stekli sertifikat A2 u poznavanju ruskog jezika.

Deca su bila smještena u Pravoslavnoj gimnaziji u Moskvi, a uz njih su sve vrijeme boravila dva vaspitača, ljekar i predavači sa Moskovskog univerziteta.

Inicijator projekta Predstavništvo Republike Srpske u Moskvi

Inicijator ovog projekta je Predstavništvo Republike Srpske u Moskvi, u saradnji sa Pravoslavnom gimnazijom „Sveti Vasilije Veliki“ u Moskvi i Fondom „Sveti Vasilije Veliki“.

Troškove boravka djece u Rusiji su snosili domaćini, a Vlada Republike Srpske je obezbjedila novac za putovanje djece do Beograda i avionske karte do Moskve.

G.K. – www.prijedordanas.com

bojana zivanic-rusija (3)