delegacija manise u prijedoru (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić ugostio je danas delegaciju turskog grada Manisa, sa kojom je Povelja o saradnji potpisana 2007. godine.

Pavić je, nakon prijema za tursku delegaciju, istakao da su se prijatelji iz Manise pokazali u vrijeme prošlogodišnjih poplava, kada su nesebično pružili pomoć, kao i da stanovništvo Prijedora treba da bude zahvalno na toj izraženoj pažnji.

Govoreći o saradnji dvije lokalne zajednice, Pavić je izrazio očekivanje da će se nakon saradnje kulturnih radnika i kulturno-umjetničkih društava preći i na oblast privrede.

“Činjenica je da mi upoznajemo sistem rada u obje lokalne zajednice i da ta iskustva prenosimo jer je Manisa jedan od najrazvijenih gradova sa jakom industrijskom zonom i proizvodnjom. Zadovoljstvo nam je što možemo da sa njima razmjenjujemo iskustva”, rekao je Pavić.

On je naveo da se nada da će se gosti iz Turske upoznati sa našim kulturnim i istorijskim nasljeđem, te da ova posjeta pokazuje opredijeljenost Prijedora da sarađuje sa svim slobodoljubivim gradovima u svijetu.

Gradonačelnik Manise Čengiz Ergun rekao je da ovaj moderan industrijski grad, koji ima 1,5 miliona stanovnika, ima i veoma bogatu kulturu i tradiciju.

delegacija manise u prijedoru (2)On je napomenuo da su u dosadašnjim susretima i razgovorima rukovodstava Prijedora i Manise utvrđene brojne dodirne tačke i mogućnosti saradnje u raznim oblastima.

“Osim kulturnih i istorijskih odlika naših gradova, podijelićemo i iskustva u drugim sferama života i nadam se da naše različite kulture ni ubuduće neće biti prepreka za saradnju”, istakao je Ergun.

Grad Manisa je, kako je naveo, smješten u zapadnoj Anadoliji, a, osim industrije, u ovom gradu je razvijena poljoprivreda, posebno vinogradarstvo. Značajan je trgovački centar ovog dijela Turske i područje prepoznatljivo po stotinama endemičnih vrsta cvijeća, bogatoj šumskoj vegetaciji i ljekovitom bilju.

“Jedan smo od gradova lidera u našem regionu. Imamo oko 2.000 fabrika koje se bave domaćom proizvodom, a u njenu industriju su investirali mnogi ulagači iz Evrope, tako da imamo ogranke firmi `Boš`, `Indesit` i `Nutela` i vodeći smo svjetski proivođači bijele tehnike”, naveo je Ergun.

U sastavu delegacije iz Manise koja će do nedjelje, 16. avgusta, boraviti u Prijedoru je i nekoliko odbornika njihove gradske uprave, a gosti će imati priliku da posjete kulturne ustanove grada, Nacionalni park Kozara i da prisustvuju kulturnoj manifestaciji “Dani Kozarca”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

delegacija manise u prijedoru (3) delegacija manise u prijedoru (4) delegacija manise u prijedoru (5) delegacija manise u prijedoru (6) delegacija manise u prijedoru (7) delegacija manise u prijedoru (8)