trke 2014-plakatSve je spremno za sutrašnju 21. Međunarodnu uličnu trku “Prijedor 2014”, potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare član Organizacionog odbora Marko Golubović.

On je naglasio da je ova trka svojevrsni brend Prijedora i da su se organizatori potrudili da ona zadrži visok nivo, koji je građen godinama.

“Ovogodišnja trka okupiće oko 4.000 učesnika u 24 trke, među kojima i dvadesetak trkača atletske elite regiona”, izjavio je Golubović.

Prijava učesnika trajaće do samog početka trka, a najavljeno je učešće atletičara iz svih zemalja bivše Jugoslavije, te Mađarske, Kenije i Rumunije.

“Među prijavljenima su pobjednik ove trke 2012. godine Laslo Tot, Vilson Vambugu i Noah Kozgej iz Kenije, kao i najbolji trkači iz Srbije Jasmin LJajić, iz Hrvatske Goran Grdeljić i najbolji trkač u BiH Osman Junuzović”, istakao je Golubović, dodajući da će se oni naći na startu staze duge 4.200 metara.

Kod seniorki na startu staze duge 2.000 metara pojaviće se Amela Terzić, pobjednik prijedorske trke 2012. i 2013. godine, koja je i prvak Evrope i jedna od najboljih trkačica u svijetu na srednjih prugama.

“Osim nje, tu su i Eliša Save iz Kenije, Biljana Cvijanović kao najbolja atletičarka iz Republike Srpske, najbolja atletičarka iz Hrvatske Matea Matošević, Slađana Perunović iz Crne Gore i Zita Kačer iz Mađarske”, kaže Golubović.

On je istakao da će promoter trke biti atletičar Mirko Petrović, koji je četvorostruki pobjednik uličnih trka u Prijedoru i atletski reprezentativac Srbije, trostruki pobjednik Krosa Balkana i referentno ime u atletici, kojeg s pravom zovu “kralj uličnih trka”.

Start prve trke predviđen je za 15.00 časova, a start glavnih trka je od 18.00 za seniorke i 18.15 časova za seniore.

Moto ovogodišnje trke je “Volim Prijedor”, budžet za organizaciju iznosi 45.000 KM, a nagradni fond je 16.000 KM.

Organizator Međunarodnih uličnih trka u Prijedoru, koje se održavaju povodom 16. maja – Dana Prijedora, jeste gradski Atletski klub. Generalni pokrovitelj je grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske.

U dosadašnjih 20 prijedorskih uličnih trka kroz cilj je prošlo oko 105.000 trkača, a trke je posmatralo oko 250.000 gledalaca.

SRNA