cjbpd-pres 13avgustNačelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Dalibor Ivanić izjavio je da su evidentirani svi počinioci incidenata koji su zabilježeni u proteklom periodu na području ovog centra i da će prema njima biti preduzete energične represivne mjere prekršajnog i krivičnog procesuiranja, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

On je danas konferenciji za novinare u Prijedoru rekao da su ti incidenti uticali na opštu bezbjednosnu situaciju na ovom području, te pozvao sugrađane da zajedno sa policijom preduzmu sve mjere da bi se ubuduće spriječili nemili događaji, a medije da objektivnim informisanjem doprinesu snižavanju tenzija u gradu.

Ivanić je pojasnio da je sve počelo kada je, usljed nesuglasica u saobraćaju, jedno lice zadobilo teške povrede, potom je uslijedio incident na fudbalskoj utakmici na stadionu “Rudara”, isticanjem određenih transparenata, a zatim su zabilježeni incidenti i u svadbenim kolonama.

“Tokom jula u gradu je evidentirano 20.000 prijava boravka, dakle ljudi koji žive u inostranstvu, i sve naše preventivne aktivnosti bile su usmjerene na to da svojim prisustvom na kritičnim mjestima utičemo na učesnike da ne čine incidente”, rekao je Ivanić.

On je potvrdio da se najnoviji incident dogodio juče u ranim jutarnjim časovima kod jedne pekare u centru grada i da je policija, radeći na utvrđivanju okolnosti pod kojima je došlo do narušavanja javnog reda i mira, utvrdila da su lica čiji su inicijali V.V., D.R., M.S., D.K., fizički napala lica A.O., A.P., D.M., A.M., pri čemu su licima A.O. i A.P. nanesene vidne povrede glave.

“Lica čiji su inicijali V.V., D.R., M.S., D.K.. su višestruki povratnici u vršenju prekršaja sa elementima nasilja, te u vršenju raznih krivičnih djela”, rekao je Ivanić.

Govoreći o rezultatima rada pripadnika CJB Prijedor tokom jula, Ivanić je naveo da je evidentirano 79 krivičnih djela, što je za 21 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

“U ovom periodu rasvijetljeno je 65 odsto krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, a lani 42 odsto, tako da bilježimo značajna poboljšanja kada je riječ o rasvjetljavanju krivičnih djela”, rekao je Ivanić.

On je dodao i da ohrabruje činjenica da je smanjen broj povratnika u činjenju krivičnih djela, kao i maloljetnika, i to za 20 odsto.

U oblasti privrednog kriminala, evidentirana su četiri krivična djela i 81 prekršaj u oblasti narušavanja javnog reda i mira.

Navodeći da je evidentirano 111 saobraćajnih nesreća u kojima je jedno lice poginulo, Ivanić je rekao da CJB Prijedor jedini ima smanjen broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama.

On je dodao da je u proteklom periodu najavljeno 29 javnih skupova, što je značajno povećanje u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 19 i svi su protekli bez ikakvih incidenata.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

Vezane vijesti:

CJB PRIJEDOR: NARUŠEN JAVNI RED I MIR OD STRANE VIŠE LICA
http://www.prijedordanas.com/?p=27530

MASOVNA TUČA ISPRED PEKARE, BILO I POVRIJEĐENIH – FOTO
http://www.prijedordanas.com/?p=27514