zeljeznice rs-novi pogon 1“Željeznice Republike Srpske” u Prijedoru su danas u rad pustile novi sistem – proizvodnu liniju za obradu i napresavanje osovina i točkova, jedinu u Republici Srpskoj i BiH.

Generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović rekao je da će ovaj pogon vlastitim snagama raditi uslugu koju su do sada plaćali trećim licima, najčešće Sloveniji i Srbiji, čime će se ostvariti znatne uštede.

“Zbog cijene i kvaliteta usluge i jednostavne procedure vjerujemo da će i federalne željeznice ovu uslugu raditi kod nas, a povoljnim uslovima očekujemo da ćemo pridobiti i druge kupce izvan BiH”, rekao je Savanović novinarima u Prijedoru.

zeljeznice rs-novi pogon 2On je naveo da je pokretanje novog pogona finansirano iz kredita Republike Poljske od 4,5 miliona evra iz kojeg su finansirane i rekonstrukcija i modernizacija postojećih sistema u Prijedoru, Banjaluci i Doboju.

“U jednoj smjeni radi 11 ljudi, a moguće uvođenje i druge i treće smjene tražilo bi i dodatan broj radnika. Kapacitet rada u jednoj smjeni je više od 1.000 napresovanih sklopova godišnje. U mogućnosti smo da napresavamo osovine i za putničke i za teretne vagone, a u dogledno vrijeme i za lokomotivske osovine i za dizel i za elektro vuču”, kazao je Savanović i dodao da potrebu za ovim sistemom imaju i mnoge druge industrije.

Profesor Mašinskog fakulteta u Banjaluci Drago Blagojević pojasnio je da se radi o vrlo sofisticiranom proizvodnom sistemu.

zeljeznice rs-novi pogon 3“To je sistem koji je samo priželjkivan u ranijim generacijama, ali za to nije bilo hrabrosti da se donese odluka da se uđe u ovu investiciju. Namjenski je prilagođen za potrebe željeznica, ali uz pojedine pripravke omogućuje primjenu širokog spektra”, dodao je Blagojević.

Svečanost puštanja u rad nove proizvodne linije upriličena je u povodu obilježavanja krsne slave “Željeznica Republike Srpske”, Svetog Vasilija Ostroškog.

SRNA