srna-likovna kolonija-kraj (1)Učesnici Likovne kolonije “Sreten Stojanović” na Kozari juče su završili svoje radove, čime je i zvanično završen njen 11. saziv.

U radu kolonije od 5. avgusta učestovovalo je devet profesora sa akademija umjetnosti u Trebinju i Banjaluci, koji su bili jednoglasni u ocjeni da su imali dobre uslove za rad, te da je Gradska uprava Prijedor bila dobar domaćin i organizator ovog okupljanja umjetnika.

Selektor ovogodišnje kolonije, akademski slikar iz Prijedora Predrag Marjanović istakao je da je ovo bio prvi put da su se spojili profesori sa ove dvije akademije i da su rezultati bili očekivani.

“Tačno smo znali šta ćemo dobiti jer smo dobili njihove reference. Osim kvalitetnih radova, bilo je vrlo bitno da su se profesori sa ovih akademija sastali na jednom mjestu, jer su imali o čemu da razgovaraju, što je koloniji dalo i još jednu dimenziju više osim samog stvaralačkog rada”, rekao je Marjanović.

srna-likovna kolonija-kraj (2)Radovi nastali u ovoj koloniji biće izloženi u Muzeju Kozare na izložbi koja će biti otvorena, po tradiciji u septembru, a ove godine povodom 43. Književnih susreta na Kozari.

Tada će biti objavljen i katalog kolonije, za čiji predgovor je bio zadužen profesor sa Akademije umjetnosti iz Banjaluke i likovni kritičar Siniša Vidaković. S obzirom na to da su autori bili obavezni da nakon završetka kolonije ostave dva rada organizatorima, ti radovi će ubuduće biti dio fundusa Muzeja Kozare i vlasništvo gradske uprave Prijedor koja radove čuva javno izložene na zidovima zgrade uprave.

U 11. sazivu Likovne kolonije “Sreten Stojanović” učestvovali su: Savo Peković, Radislav Vučinić i Momir Knežević sa trebinjske akademije, te Milivoje Unković, Zoran Banović, Biljana Gavranović, Borjana Mrđa, Danko Brkić i Novak Demonjić sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Grad Prijedor bio je pokrovitelj kolonije, koja nosi ime jednog od najvećih i najpoznatijih prijedorskih umjetnika akademika Sretena Stojanovića, i čiji su ciljevi njegovanje i čuvanje likovne tradicije, stvaralaštva i edukacija mladih.

SRNA