grafit ratko mladic (1)U centru Prijedora, svega 20-ak metara od trga majora Zorana Karlice u gradu na Sani, „osvanuo“ je grafit „posvećen“ Ratku Mladiću.

Interesantno je da se pomenuti natpis pojavio prije današnjeg sastanka na kome su o bezbjednosnoj situaciji u Prijedoru razgovarali gradonačelnik Marko Pavić, predstavnici vjerskih zajednica i CJB Prijedor.

Dok pojedini Prijedorčani javno ili tajno podržavaju ovakve grafite, drugi smatraju da im nije mjesto u našem gradu.

-Ne vidim ništa sporno da neko nacrta „ocilo“ i napiše ime srpskog generala na zgradi u Prijedoru. To što mu se sudi u Hagu, to je politika, jer on nije kriv za nikakve zločine – rekao nam je ovog popodneva sugrađanin mlađe životne dobi koji je nedaleko od grafita čekao autobus, a koji nije želio da se predstavi.

grafit ratko mladic (2)Sa druge strane jedna starija gospođa je burno reagovala na njegove riječi.

-Nema potrebe da se ovakvim i sličnim „šaranjima“ narod ponovo zavađa. Zar nam nije bilo dosta rata na ovim prostorima prije 20 godina – dodala je ona i istakla da bi sve one koji „raspiruju“ mržnju među narodima na bilo koji način trebalo kazniti.

Jedina osoba koju smo zatekli u blizini grafita, koja je bila raspoložena da imenom i prezimenom „stane“ iza svog komentara, bio je Behzad Čirkin, nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske ispred SDP-a.

-Žalosno je ovo što se dešava u Prijedoru u posljednje vrijeme. Umjesto da idemo naprijed, mi se vraćamo unazad. Podržavam sve ono što može dovesti do bolje bezbjednosne situacije u našem gradu, ali smatram da se treba odlučnije djelovati i glasnije osuđivati ovakve pojave. S obzirom da grafit nije uklonjen od jutros kada sam ga prvi put vidio, nameće se pitanje ko je odgovoran za tako nešto, da li komunalna policija ili CJB Prijedor – rekao je Čirkin dodajući da se nada kako će novi dan osvanuti bez ovog grafita u centru grada.

Iz prijedorske policije nam je potvrđeno da tokom dana nisu imali nikakvu prijavu o pomenutom grafitu.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com