srna-grmecka korida 2015 (1)Pobjednik 243. “Grmečke koride”, koja je danas održana na Popovića brdu kod Oštre Luke, je bik Kukan, u vlasništvu Milorada Milekića iz Mrkonjić Grada, koji je u finalnoj borbi bio bolji od bika Agresora, vlasnika braće Tubić, takođe iz ovog grada.

Pobjednik u srednjoj kategoriji je bik Rogeša, vlasnika Dragana Radića iz Mrkonjić Grada, koji je bio bolji od bika Crnje, vlasnika Jove Štekovića iz Oštre Luke.

Vlasnik bika koji je odnio pobjedu od organizatora manifestacije, opštine Oštra Luka, dobio je nagradu od 2.000 maraka i pehar “Grmečke koride”, vlasnici drugoplasiranog 1.000 maraka, a prvoplasirani i drugoplasirani u srednjoj kategoriji dobili su 800 i 500 KM.

srna-grmecka korida 2015 (2)Pred više hiljada ljubitelja narodnih običaja, druženja i nadmetanja, na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, rogove su ukrstila četiri bika u srednjoj kategoriji, što je bila novina ovogodišnje koride, te osam bikova teških od 500 do 1.200 kilograma.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz Potkozarja, Podgrmeča, ali i ostatka BiH koji redovno učestvuju na ovom takmičenju.

Vlasnik jednog od višestrukih šampiona “Grmečke koride” bika Zećevca Radenko Škrbić iz Mrkonjić Grada kaže da je bik star osam godina i još uvijek je spreman za borbu.

srna-grmecka korida 2015 (2)Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je, otvarajući manifestaciju, da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima, upravo onako kako su je naši stari prenijeli sve do danas.

“Postoji mjesto gdje su zabranili održavanje 243. `Grmečke koride`, ali postoji mjesto gdje je ne mogu zabraniti, a to je Popovića brdo. Na nama je da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koji se u našem kraju godinama njeguju”, rekao je Stanar.

Najstarijom koridom na Balkanu završene su ilindanske svečanosti, koje se održavaju povodom krsne slave opštine Oštra Luka.

Ova manifestacija prije posljednjeg rata održavana je na Međeđem brdu u Sanskom Mostu. Egzodusom srpskog stanovništva na područje Oštre Luke korida je 1997. godine preseljena na Popovića brdo.

SRNA

srna-grmecka korida 2015 (4) srna-grmecka korida 2015 (5)