vesti-dragane poleti ka slobodi (1)Dragana Radočaja, vedrog i pametnog 19-godišnjeg mladića, jedinog u BiH koji boluje od retke bolesti, sindroma “staklenih kostiju” prvo su obradovala kolica na električni pogon, osvanula samo jednog dana ispred njegove kuće u selu Ljeskare kod Prijedora, potom pismo zemljaka iz Norveške, a na kraju i donacija od 800 evra, iako je za njegov prvi izlazak u svet trebalo 650 evra.

Veličina i snaga jednog naroda se meri spremnošću da pomognu svojim sunarodnicima u nevolji, piše u pozivu Udruženja Srba “Ivo Andrić” sa sedištem u Stavangeru u pokrajini Rogaland odakle je stiglo i pismo podrške štićeniku “Vesti”.

“Dragi Dragane,
Udruženje Srba u Rogalandu “Ivo Andrić” okuplja stotinak Srba koji žive i rade na jugozapadu Norveške i osnovano je u junu prošle godine. Osnovni ciljevi rada našeg Udruženja su očuvanje srpske tradicije, kulture i jezika, kao i negovanje prijateljstva između srpskog i norveškog naroda. Takođe, vrlo bitan cilj postojanja našeg društva je i humanitarna delatnost, gde nastojimo da pomognemo našem narodu…

U dogovoru sa “Vestima” iz Frankfurta i saznanju o tvojoj situaciji, doneli smo odluku da ti pošaljemo jednu skromnu donaciju, u želji da ti pomognemo da makar malo samostalno spoznaš osećaj slobode. Naša Humanitarna sekcija je pored sredstava koja je odvojila iz Humanitarnog fonda pokrenula akciju prikupljanja dodatnih sredstava. Naišli smo na izvanredan odziv, jer su ljudi dobre volje prepoznali koliki si borac i da ti vredi pomoći. Mi se iskreno nadamo da će ti ovaj naš mali gest doneti neke bolje i lepše dane. Želimo svaku sreću tebi i tvojoj porodici u daljem životu, a posebno ti želimo da nastaviš da se hrabro i srčano boriš, kao što si to do sada radio.

Srdačan pozdrav, Nikola Lazarević predsednik UO Udruženja i Miloranka Radosavljević koordinator za humanitarni rad”.

vesti-dragane poleti ka slobodi (2)Zahvalnica za lepo delo

Na vizit karti Nikole Lazarevića, rođenog Beograđanina, nedavnog gosta Dopisništva “Vesti” u Beogradu, piše i na srpskom i na norveškom jeziku jedan od citata slavnog nobelovca Andrića:
“Svuda na svetu gde god da naša misao krene ili stane, nailazi na mostove kao ljudsku želju da se poveže, da ne bude deljenja, protivnosti ni rastanaka”. Upravo zbog brze akcije svih članova Udruženja Srba u Rogalandu i krajnjeg cilja da motivišu princip dobrovoljnosti i među zemljacima i među Norvežanima, Humanitarni most se odužio zahvalnicom na njihovom lepom gestu. Znamo i bez obećanja našeg zemljaka da se uvek možemo osloniti na njih.

Bratska pomoć

Posebno zadovoljstvo je da su se našem pozivu odazvali i donatori van našeg Udruženja, prikupljeno je više sredstava od potrebnih kako bi makar malo doprineli da se poboljša kvalitet života porodice Radočaj. Ovim putem se zahvaljujemo svim donatorima koji su učestvovali u akciji, a naročito našem bratskom udruženju Srpska kruna iz Pošgruna i predsedniku UO Miomiru Šušnjaru, istakla je Miloranka Radosavljević, rodom iz opštine Despotovac.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com