izlozba 60 godina muzeja kozare 1U Muzeju Kozare sinoć je, povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja ove ustanove kulture, otvorena izložba eksponata iz više muzejskih zbirki koji do sada nisu bili pred očima javnosti.

Direktor ove ustanove Milenko Radivojac istakao je da je riječ o izboru radova iz respektabilne i bogate istorijske, arheološke, etnološke zbirke i odjeljenja umjetničke zbirke, kao i rijetkim knjigama.

“Jubilej je vrijeme sjećanja i na brojne ljude koji su manje ili više ostavili tragove u kulturnoj misiji Muzeja”, rekao je Radivojac.

On je dodao da je Muzej danas centar kulturnih dešavanja i da se bez njega ne mogu ispričati priče o jubilejima, godišnjicama, značajnim događajima i ličnostima.

izlozba 60 godina muzeja kozare 2“Više od 200 tematskih izložbi samo u posljednjih dvadesetak godina govori o nastojanju ove ustanove da približi muzejsku djelatnost svojim sugrađanima i da svi zajedno budemo bogatiji”, rekao je Radivojac.

Izložbu je otvorila načelnik Odjeljenja društvenih djelatnosti gradske uprave LJiljana Babić, koja je istakla da je 60 godina muzeja usko povezano sa istorijom grada.

“Ovo je institucija koja je imala svih šest decenija šta da kaže, da nas nečemu nauči i da nam predstavi sve ono što se dešava u svijetu umjetnosti i u užem i u širem okruženju, što je za svako poštovanje”, istakla je Babićeva.

Ona je dodala da se u raznim vremenima, pa i onim koja nisu bila naklonjena kulturi, za nju uvijek našlo mjesta u životu Prijedora i zato su svih ovih 60 godina dio njegove kulture, ali i njegove istorije.

Izložba “60 godina Muzeja Kozare” biće otvorena do 12. juna i dio je programa kojim se ove godine obilježava 16. maj – Dan grada Prijedora.

SRNA
izlozba 60 godina muzeja kozare 3 izlozba 60 godina muzeja kozare 4 izlozba 60 godina muzeja kozare 5 izlozba 60 godina muzeja kozare 6