ostra lukaNačelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je da u ovoj lokalnoj zajednici poljoprivredna proizvodnja zauzima najznačajnije mjesto, da opština pomaže tu proizvodnju i da će to biti prioritet i u narednom periodu, jer daje rezultate.

Stanar je rekao da se na području ove opštine stanovništvo bavi uglavnom poljoprivredom, a najveći broj gazdinstava bavi se uzgojem kupine.

“Mi smo pioniri u uzgoju kupine na području prijedorske regije, imali smo proizvodnju i prije više od 25 godina, proizvođači su iskustvo gradili na vlastitim greškama i vremenom selektovali sorte koje najbolje uspijevaju na ovom području”, rekao je Stanar Srni.

Samostalni stručni saradnik na poslovima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radmila Domazet kaže da je u ovoj opštini pod zasadima kupine oko sedam hektara, a s obzirom na to da se ide na proširenje zasada formirano je i Udruženje kupinara i malinara “KIM”.

Prema njenim riječima, osim kupina i malina na području ove opštine pokreće se i proizvodnja aronije, i zasađen je i jedan vinograd.

“Značajna je i proizvodnja meda, imamo oko 700 pčelinjih društava. Nažalost, ovom proizvodnjom bave se uglavnom stariji ljudi, ali se nadamo da će ljubav prema pčelarstvu prenijeti i na mlađe”, kaže Domazet.

U istočnom dijelu opštine, u mjesnim zajednicama Kozica i Tramošnja na obroncima Manjače, razvijeno je stočarstvo, posebno ovčarstvo.

“U ovom dijelu opštine 10 porodica ima po više od 500 ovaca rase pramenka”, navela je Domazet.

Ona je rekla da opština podstiče poljoprivrednu proizvodnju i da se na godišnjem nivou za ove namjene izdvaja 25.000 KM, te da su za prošlu godinu isplaćeni svi podsticaji.

Ona je naglasila i da pomoć poljoprivrednim proizvođačima daje i prijedorska područna jedinica resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i da, zahvaljujući stručnim saradnicima resora, poljoprivredni proizvođači prate savremene tehnologije proizvodnje.

S ciljem promocije poljoprivredne proizvodnje u ovoj opštini se tri godine organizuje poljoprivredna izložba, kao dio “Ilindanskih dana”, u okviru obolježavanja Ilindana – Dana i krsne slave opštine.

SRNA