rudar prijedor-zeljeznicar-izvjestaj 4Šef stručnog štaba Rudar Prijedora Darko Nestorović tvrdi da ispadanje iz Premijer lige BiH ne treba shvatiti tragično, već da iz neuspeha treba izvući pouke da se on ne bi ponovio.

“Rudari” će naredne sezone, nakon pet godina igranja u bh. eliti, morati da se takmiče u nižem rangu, Prvoj ligi Republike Srpske. “Crno-zeleni” opstanak su tražili na svom terenu, u susretu sa Željezničarom, ali je taj meč završen nerešeno, 1:1, što je bilo nedovoljno za beg sa pretposlednjeg mesta na tabeli. Izabranicima Darka Nestorovića, pored pobede nad Željezničarom, trebao je i poraz Travnika u Banjaluci, a kako je Borac taj meč izgubio (2:3), mnogi ljubitelji fudbala u gradu na Sani upravo su to naznačili kao razlog neuspeha svojih ljubimaca.

Željo je mnogo kvalitetniji

Međutim, sam Nestorović mnogo je korektnije i konkretnije naznačio razlog ispadanja, istakavši da iz svega treba da se izvuku prave pouke.

– Na stranu sav pritisak i tenzije koje smo imali pre i tokom ove utakmice, lepo se videlo da je Željezničar mnogo kvalitetnija ekipa od nas. Mi smo imali dosta kadrovskih problema, bili smo bez Borislava Mikića, nisam mogao da računam ni na Igora Mišana i Milovana Aćića, a već nakon prvog poluvremena na povrede su se žalila još trojica fudbalera. Bilo kako bilo, momcima ne mogu ništa da zamerim jer su pružili svoj maksimum. Druga stvar su njihove objektivne mogućnosti, kao i sve ono što je dovelo do ispadanja iz premijerligaške konkurencije. Ono što je sada najvažnije je da se izvuku pouke iz ovog neuspeha te da pokuša da se napravi novi početak. Baš kao i pre nekoliko godina kada je Rudar Prijedor ispao u Drugu ligu RS. Ali, da se ovako nešto više nikada ne ponovi – naglasio je Nestorović.

Svakako, u Prijedoru bi najpre trebalo da se pozabave svojim vlastitim greškama jer će, ukoliko pomno analiziraju upravo završeno prvenstvo, doći do pravog razloga ispadanja. Jer, ekipa koja u 15 utakmica na svom terenu zabeleži svega četiri pobede, teško može da očekuje bolji rezultat.

Ako se tome doda i podatak da su u pet prolećnih utakmica koje su odigrali kao domaćini zabeležili samo jednu pobedu i četiri remija, uz samo tri postignuta pogotka, od kojih jedan sa “bele tačke”, onda je savršeno jasno da bolje od 15. mesta nije moglo.

Istovremeno, Rudar Prijedor je tokom prvenstva vodilo čak pet trenera, što dovoljno govori o situaciji koja je vladala u klubu. A kao šlag na tortu neka posluži podatak da je trebinjski Leotar svoj jedini gostujući bod osvojio upravo u Prijedoru, odigravši borbenih 2:2. Međutim, nekima je, očigledno, lakše tražiti krivca na drugoj strani nego pogledati u svoje dvorište.

Veliki broj “otrovnih strelica” odapet je u pravcu banjalučkog Gradskog stadiona gde je Borac doživeo ponižavajući poraz od drugog davljenika, ekipe Travnika (2:3), iako je na kraju prvog poluvremena imao sigurno vođstvo od 2:0. Fudbaleri tima koji je na jučerašnji dan, 11. maj, pre tačno 26 godina, ostvario svoj najveći uspeh osvajanjem Kupa maršala Tita doživeli su da ih navijači isprate salvom uvreda zbog nezalaganja i odnosa prema klubu, što bi moglo da dovede i do nekih mnogo radikalnijih poteza nego što su uvrede sa tribina.

Naime, direktor Borca Robert Zrilić najavio je da će tokom ove sedmice biti održan sastanak upravnog odbora na kojem će zatražiti da u klub uđu istražni organi i provere ima li mesta sumnjama o navodnoj prodaji i nameštanju utakmice.

Brojke
5 pobeda ostvarili su fudbaleri Rudara u Prijedoru
5 crvenih kartona pokazano je “crno-zelenima”
12 utakmica odigrali su nerešeno
19 bodova osvojeno je u Prijedoru
24 gola postigli napadači Rudara, manje dao samo Leotar (11)
27 bodova nije bilo dovoljno da se obezbedi opstanak.

Zrilić zahteva istragu

– Kao direktor kluba zahtevaću od upravnog odbora da budu podnesene krivične prijave protiv “NN” lica zbog sumnji na regularnost utakmica Borac – Zvijezda i Borac – Travnik, ali i da se proveri da li ova dva meča imaju ikakvih poveznica s utakmicom Borac – Travnik (2:2) iz pretposlednjeg kola prošlogodišnjeg šampionata BiH. Takođe, zahtevaću i da svi članovi uprave, kako one bivše, tako i ove sadašnje, te svi prvotimci budu podvrgnuti ispitivanju na poligrafu – kategoričan je Zrilić.

Prvi operativac Banjalučana nada se da će, ako njegov zahtev bude usvojen, napokon na videlo izaći prava istina o svim optužbama na račun premijerligaša sa Gradskog stadiona.

– Želeo bih da istražni organi tačno utvrde šta se to sve dešavalo na ovim utakmicama i da se sve istera na čistac. Ako bi bila utvrđena bilo kakva nepravilnost, krivci moraju da budu adekvatno kažnjeni, a kompletan izveštaj dostupan javnosti. Ne želim da se prlja ime Borca niti dozvoljavam da se moje ime dovodi u vezu sa bilo kakvim nezakonitim radnjama. Na mestu direktora sam tek 40 dana, a doživeo sam više neprijatnosti nego u celoj igračkoj i sudijskoj karijeri – zaključio je Zrilić.

“Lešinari” poskidali fudbalere

Po završetku utakmice Borac – Travnik (2:3) veliki broj nezadovoljnih navijača, pre svih onih najvatrenijih, “lešinara”, pokušao je da dođe do zapadne tribine Gradskog stadiona, ali su ih u toj nameri sprečile jake policjske snage.

Ipak, nekoliko predstavnika navijača je, pod policijskom pratnjom, sprovedeno do svlačionica gde su imali priliku da fudbalerima Borca “kažu šta misle o njima” te da su porazom od Travnika prodali obraz kluba. Potom su od svih prvotimaca uzeli dresove uz reči da ne zaslužuju da ih nose i poruku da bi svi oni trebalo da napuste Borac!

Press RS