nap-radivojac (1)Prijedorski pčelar Rajko Radivojac uzgaja pčele koje ne bodu, ili koje će vas ubosti tek u slučaju krajnje nužde, poput toga ako je nagnječite.

Radivojac je za novinsku agenciju Patria objasnio kako zapravo uzgaja visokokvalitetne matice koje je dopremio iz Instituta Celle u Njemačkoj, a koje su u Institutu selekcionisane da daju samo mirne pčele. Takve pčele se na pčelinjacima u BiH još uvijek mogu vidjeti vrlo rijetko, ili skoro nikako.

– Stručnjaci u Njemačkoj su selekcijom došli do matica koja rađaju pčele koje su izuzetno mirne, a koje uz to daju i veće prinose meda, najmanje 30 posto više od pčela koje pčelari tradicionalno uzgajaju u Bosni i Hercegovini – rekao je Radivojac za Patriu, dodajući da su domaće pčele, one koje se mogu vidjeti na većini bosanskohercegovačkih pčelinjaka, upropaštene nekontrolisanim unošenjem drugih rasa pčela, naročito italijanske pčele i kavkaske pčele.

nap-radivojac (2)– Upravo zbog toga u BiH imate pojave da cijeli pčelinjaci donose jako malo nektara, najveći broj pčela je agresivan a kolonije su sklone rojenju, što pčelara dovodi u nepovoljan položaj, naročito ako se rojenje dešava u vrijeme intenzivnih pčelinjih paša – objašnjava Radivojac.

On kaže da su matice koje uzgaja i koje od ove godine nudi i drugim pčelarima naročito pogodne za pčelare početnike, zatim za pčelinjake koje se nalaze u naseljenim mjestima jer njihove pčele ne napadaju susjede, a trebaju ih imati i pčelari profesionalci zbog većih prinosa.

Stručnjaci proglašavaju Bosnu i Hercegovinu za zemlju sa visokim potencijalom za bavljenje pčelarstvom, a med sa bh. polja jedan je od najkvalitetnijih medova u svijetu, piše Patria.

Patria

nap-radivojac (3) nap-radivojac (4) nap-radivojac (5)