atv-pokusaj samoubistva-rviPrava drama odvijala se jutros u Prijedoru. Na mostu na Sani pokušao je da se ubije ratni vojni invalid Dušan Đurica. Nezvanično, zbog žalbe o kategorizaciji invalidnosti koja je odbijena. Sve je vidio ribar Jevto Savanović.

“Čovjek sjedi ondje na betonu i povikao je Lazin -Ne daj se borac. U međuvremenu, vidim policajca skočio u vodu. Onda ga odvede brdu i hitna je došla tu”, kaže ribar Jevto.

Sve se, ipak, dobro završilo upravo zahvaljujući policajcu koji je došao nakon poziva građana koji su vidjeli ratnog vojnog invalida na mostu. Nije se dvoumio kad je vidio šta mu je na umu.

Đuricu je spasio policajac Milenko Vukmir.

Kaže da je dojava stigla oko deset časova. Štrik kojim je nesrećni čovjek htio da se objesi iskliznuo mu je iz ruku pa je pao na betonski stub ispod mosta. Vukmir je bacio opasač i skočio u vodu, došao do njega i pokušao da ga odgovori od skoka u Sanu. Đurica s njim nije htio da razgovara, a stalno je ponavljao da hoće da se ubije. U jednom trenutku policajac ga je uspio uhvatiti za ruku, skinuti sa stuba i odvući na obalu gdje ga je preuzela hitna pomoć.

“Na poziv policije izašli smo na teren, zatekli smo pacijenta inicijala Đ.D. Van životne opasnosti i uz pratnju policije prevezli smo ga na odjel psihijatrije na dalju obradu”, rekal je Vesna Stijepić, ljekar prijedorske hitne pomoći.

U policiji hvale kolegu. Kažu da je odreagovao kako služba nalaže.

“Vrlo često se dešava da moramo intervenisati na način kako je kolega Vukmir intervenisao”, kaže Goran Lazić, komandir PS Prijedor.

Iz prijedorske Boračke organizacije bez komentara. Zato su se oglasili iz resornog ministarstva. Žale zbog svega što se desilo i kažu da znaju da se žalio na stepen invalidnosti, ali dodaju da je njegova žalba – uvažena.

“Ministarstvo je postupilo prema odluci Okružnog suda u Banjaluci, odnosno, uvažilo žalbu, poništilo prvostepeno rješenje i Dušanu Đurici priznalo status ratnog vojnog invalida četvrte kategorije. Ranije je bio RVI pete kategorije”, objasnila je Branka Šljivar iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS.

Da li on traži neka druga prava, u Ministarstvu ne znaju. Ovo nije prvi put da ratni vojni invalidi u Prijedoru dižu ruku na sebe. Prije deset godina, u razmaku od samo nekoliko dana, dvojica su se ubila. Jedan pištoljem u centru grada, a drugi se raznio bombom.

ATV BL

Vezane vijesti:

POLICAJAC SPASIO RATNOG VOJNOG INVALIDA KOJI JE POKUŠAO DA SE UBIJE
http://www.prijedordanas.com/?p=27136