promocija casopisa humanost 1U povodu Svjetskog dana i nedjelje Crvenog krsta u Prijedoru je večeras promovisan 88. broj časopisa “Humanost” u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović rekao je da je želja aktivista ove organizacije da sve djelatnosti koje služe da se zaštiti ljudski život, da se poboljša kvalitet življenja, da se pomaže ugroženima, da se unapređuje reproduktivno zdravlje, zapišu, uslikaju i smjeste između korica ovog časopisa i da svoje mjesto tu nađu svi koji čine humana djela.

“Grad Prijedor je izabran da bude prvi promoter lista jer ovdje živi veliki aktivista Crvenog krsta Vladimir Krčkovski, koji je i glavni i odgovorni urednik `Humanosti` i koji je u najtežim vremenima uspio sačuvati taj list i zahvaljujući kojem te novine i danas žive”, rekao je Mihajlović novinarima u Prijedoru.

promocija casopisa humanost 2Glavni i odgovorni urednik časopisa “Humanost” Vladimir Krčkovski rekao je da Crveni krst Republike Srpske postoji koliko i Republika Srpska, a da list “Humanost” postoji koliko i organizacija Crvenog krsta u Srpskoj.

“Za te 22 godine izašlo je 88 brojeva na oko 3.000 strana koje je punilo oko 400 novinara i saradnika. Glasilo je izlazilo i dvomjesečno, u maksimalnom tiražu od 10.000 primjeraka, a sada izlazi četiri puta godišnje”, naveo je Krčkovski.

On je kazao da list ima koncepciju u skladu sa koncepcijom Međunarodne organizacije crvenog krsta i najavio da će promocije poput večerašnje biti održane širom Republike Srpske.

promocija casopisa humanost 3“Pišemo o zbivanjima i aktuelnostima u organizacijama Crvenog krsta i polumjeseca od lokalnog, preko kantonalnog i entitetskog, do nivoa BiH. Tu su rubrike zdravstvena i socijalna zaštita, podmladak Crvenog krsta, dobrovoljno davalaštvo krvi, tu su razni prilozi o humanitarnom pravu, reportaže, te najbolji učenički radovi o Crvenom krstu”, naveo je Krčkovski.

U pratećem programu učestvovale su pjevačke grupe Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Doktor Mladen Stojanović” i KUD-a “Knežica”.

Svjetski dan i nedjelja Crvenog krsta obilježavaju se od 8. do 15. maja. Međunarodnu organizaciju Crvenog krsta čini 198 nacionalnih organizacija širom svijeta.

SRNA