zlatne ruke potkozarja-nagradjeni (5)Najbolji eksponat na devetoj privredno-turističkoj etno-manifestaciji “Zlatne ruke Potkozarja” je stolnjak Mire Regoje rađen kombinovanom tehnikom, a nagradu za najbolje uređen štand podijelili su Udruženje Ukrajinaca “Kozak” i Kolo srpskih sestara iz Prijedora.

Prvonagrađena Mira Regoje izjavila je novinarima da je rodom iz Prijedora gdje i sada živi, ali da je dugo živjela u Sarajevu. Ona je dodala da joj nagrade nisu strane jer se ručnim radom bavi decenijama.

“Nagrađeni stolnjak kombinacija je lanenog tkanja i punog veza i podsjeća na starinske radove koje sam radila kad sam bila mlada”, rekla je Regoje.

zlatne ruke potkozarja-nagradjeni (1)Drugo mjesto pripalo je Udruženju Slovenaca “Lipa” za heklani milje, a treće Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven” za tkani podmetač.

Specijalne nagrade žirija dobili su i Zoran Babić za minijaturne kompozicije u bocama, Milka Miljković za necani stolnjak i Jovan Kozar za kićeni biljac.

Manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja”, čiji je cilj očuvanje, njegovanje, podsticanje i promovisanje narodnih običaja i tradicionalnih vrijednosti naroda Potkozarja, otvorena je u četvrtak i na malom gradskom trgu okupila je 40 izlagača iz Prijedora i okoline.

Budući da je izlagače omela kiša, sinoćnjom ceremonijom manifestacija je zvanično završena, a pošto je prodajnog karaktera, izlagači će na štandovima ostati i tokom vikenda kako bi Prijedorčanima i njihovim gostima dali priliku da što pažljivije pogledaju eksponate i možda neke kupe.

Organizator “Zlatnih ruku Potkozarja” je prijedorska Turistička organizacija, a pokrovitelj grad Prijedor. Manifestacija je dio Kulturnog ljeta “Prijedor 2015”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

zlatne ruke potkozarja-nagradjeni (2) zlatne ruke potkozarja-nagradjeni (3) zlatne ruke potkozarja-nagradjeni (4) zlatne ruke potkozarja-nagradjeni (6) zlatne ruke potkozarja-nagradjeni (7)