gradjani zainteresovani za ljetovanjeTurističke agencije u Prijedoru nude letovanja za svačiji džep. Od najjeftinijih apartmana na obalama Hrvatske i Crne Gore, pa do najluksuznijih hotela u Turskoj. Sudeći prema dosadšnjoj zanteresovanosti Prijedorčani će i ovog leta na obale Jadrana.

Prijedorčani sa dubljim novčanikom i uglavnom mlađem osobe letovaće van granica Bosne i Hercegovine.

Jedna od poznatih prijedorskih turističkih agencija koju smo posetili ponudila je raznovrsne aranžmane, a najpopularnije destinacije su i ove godine: Hrvatska, Crna Gora, Turska i Grčka. Cene se kreću od 110 pa do 1.300 KM.

Radnica ove agencije Marijana Mirić kaže da je najveća potražnja za trodnevnim i šestodnevnim aranžmanima, kao i paketima za Tursku i Crnu Goru. Za Grčku su ove godine polasci iz Banjaluke, dok su za avio prevoz za Grčku i Tursku iz Tuzle i Beograda.

-Cene su različite i u zavisnosti od usluge, a najskuplji su aranžmani sa avio prevozom. Međutim, građani su ipak najviše zainteresovani za Hrvatsku i Crnu Goru, a trodnevni i šestodnevni aranžmani se kreću od 110 do 250 KM – kaže Mirićeva.

Ona navodi da i pored ekonomske krize građani putuju i letuju.

Prijedorčanka Mirela Stanić kaže da će sa porodicom najverovatnije do Makarske i to preko vikenda.
-Ići ćemo na vikend-odmor. Blizu je, a jedino na taj način sebi možemo priuštiti makar nekoliko dana odmora na moru – kaže ona.

Dosta Prijedorčana ipak s obzirom na teško ekonomsko stanje tvrde da sebi neće moći priuštiti odlazak na letovanje i odmor kakav priželjkuju.

Mira Savić kaže da godinama ne radi, jer je njeno preduzeće propalo, a školuje decu koja pohađaju fakultet.

-Muž prima prosečnu platu, a imamo dvoje studenata. O moru i letovanju ne razmišljamo. Ne zato što nam odmor ne treba i što ne bismo želeli, nego nemamo sredstava i to nam je za sada luksuz – kaže Savićeva.

Ona ističe da se pamte i bolja vremena kada se na more moglo otići bezbrižno na desetodnevno letovanje, ali kako kaže, ta vremena su odavno prošla i mnogi ih se sada samo sećaju. Tako će mnogi Prijedorčani sa skromnim budžetima spas od vrućina ovog leta ipak potražiti na gradskim kupalištima, ili bazenima.

Oni srećniji, sa dobrim i redovnim platama i punim novčanicima će na dalje i egzotičnije destinacije. Mnogi su se odlučili za Antaliju u Turskoj, pa im plaćanje aranžmana od 1.300 KM i više neće predstavljati problem.

Penzioneri uglavnom u banjama

Građani treće životne dobi uglavnom se odlučuju da posete banjska lečilišta, pa će tako vreme odmora ipak provesti u Republici Srpskoj i domaćim banjama.

Velika pogodnost za prijedorske penzionere je odlazak u banje preko Udruženja penzionera u Prijedoru. Ove godine 233 penzionera imaju priliku da koriste pogodnosti banjskog lečenja, a za te namene je iz Gradskog budžeta za udruženje izdvojeno 90. 000 KM. Gradsko udruženje penzionera tako plaća 70 odsto troškova iz sredstava dobijenih od Gradske uprave, dok penzioneri sami plaćaju 30 odsto troškova banje. Najveći interes penzioneri su pokazali za Banju Vrućicu kod Teslića.

G.K.