srna-brezicani-ognjena marija (1)U naselju Brezičani kod Prijedora sinoć je počelo obilježavanje slave sela i hrama – Svete Velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Tim povodom u porti istoimene crkve, nakon večernjeg bogosluženja, održan je veliki crkveno-narodni zbor uz bogat kulturno-umjetnički program.

Jerej Boris Narić kaže da je hram posvećen Ognjenoj Mariji podignut početkom 20. vijeka i da od tada, sa povremenim prekidima, datira ovo okupljanje.

“Zaštitnica sela obilježava se svake godine kada na tradicionalni zbor dolaze brojni mještani Brezičana i njihovi gosti. Činjenica je da je na ovakvim svetkovanjima sve manje naroda, a mi se možemo pohvaliti da je ovaj sabor postao svetkovina po kojoj je prepoznatljivo naše selo”, naglasio je sveštenik Narić.

srna-brezicani-ognjena marija (4)Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić ističe da je gradska uprava prepoznala značaj ovakvoj okupljanja građana, te da je ova manifestacija već nekoliko godina dio prijedorskog Kulturnog ljeta.

“Veoma nam je bitno da se podsjetimo kako se nekad svetkovalo o svecima kod crkve i u crkvenoj porti. Nadam se da ćemo uspjeti da osvježimo ta sjećanja i da ih prenesemo na nove generacije”, rekla je Babićeva.

Olivera Brdar, zamjenik predsjednika Kulturno-umjetničkog društva “Milan Egić”, kaže da svetkovanje o Ognjenoj Mariji zapravo prikazuje tradicionalan način obilježavanja hramovne slave kod srpskog naroda.

“Ideja je proistekla iz želje da se omasovi tradicionalno okupljanje Srba kod hramova jer je to dan kada se proslavlja slava sela i mi smo kao kulturno-umjetničko društvo prije tri godine počeli da se priključujemo organizovanju ovog programa”, rekla je Brdareva.

Ona je dodala da su, osim KUD-a “Milan Egić” iz Brezičana, u programu učestvovali i članovi kulturno-umjetničkih društava “Dukat” iz Laminaca kod Gradiške, “Mladost” iz Brezičana kod Čelinca, “Ćirilo i Metodije” iz Busija, te gosti iz Poljske.

Danas će, nakon jutarnjeg bogosluženja i litije kroz selo, biti organizovan slavski ručak u crkvenom dvorištu uz lomljenje slavskog kolača i druge običaje koji prate obilježavanje krsne slave sela i crkvenog hrama.

SRNA

srna-brezicani-ognjena marija (2) srna-brezicani-ognjena marija (3)