nezavisne-ars kozara 2015-ucesniciPrirodni ambijent Nacionalnog parka “Kozara” i ove će godine, osmi put, biti mjesto gdje će nastajati jedinstvena umjetnička djela, a Organizacioni odbor “Ars Kozare” već je odabrao učesnike.

U periodu od 7. do 22. avgusta na Kozari će stvarati umjetnici iz Brazila, Hrvatske, Italije, Srbije, Kine i BiH.

Nemanja Čađo, predsjednik Grupe vizuelnih umjetnika “Tač.ka” iz Prijedora, koja je i organizator “Ars Kozare”, u razgovoru za “Nezavisne” napominje da je planirano da ove godine nastane osam novih projekata koje će stvarati 18 umjetnika, s obzirom da su selekciju prošla i dva udruženja, koja čini više umjetnika.

“‘Ars Kozara’ će ponuditi šarolik pristup, kako tehnički, tako i idejno. Biće tu multimedijalnih radova, do zvučnih i video-instalacija, ali i nature art. Takođe, neki od umjetnika će raditi intervencije sa vunom ili video-performansom”, potvrdio je Čađo.

On je naveo da je “Ars Kozara” ove godine uspostavila saradnju sa festivalom “Pravo ljudski” iz Sarajeva, čime će laboratorija umjetnosti u prirodi na Kozari dobiti jednu sasvim novu notu.

“To podrazumijeva da će u okviru programa ‘A-lab’ biti prikazani i kratki dokumentarni filmovi i stripovi. Takođe, određenom broju umjetnika, starosti do 25 godina, biće pružena mogućnost da naprave filmove u čijem će fokusu biti ono što se dešava na ‘Ars Kozari'”, pojasnio je Čađo.

Jedno od pitanja kojima će se ovogodišnja laboratorija umjetnosti u prirodi na Kozari baviti jesu razlozi za odsustvo Bosne i Hercegovine, odnosno nepostojanje paviljona na 56. Venecijanskom bijenalu.

“Planiramo reagovati i promišljati o odsustvu paviljona BiH na 56. Venecijanskom bijenalu, ali na planini Kozari. Još ne znamo kako će izgledati, ali to će biti naš kreativni odgovor na brojna postavljena pitanja i mnoga do kojih ćemo doći tokom dvosedmičnog programa, dok naši odabrani umjetnici razmišljaju, razgovaraju, slikovito razmjenjuju i razvijaju ideje, u potrazi za vizuelnom ko-kreacijom”, naveo je Čađo.

On je istakao da “Ars Kozara” ima podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS, grada Prijedora, Nacionalnog parka “Kozara”, a da je uz “Tač.ku” organizacioni partner i Udruženje “Artikal” iz Beograda.

Šta je “Ars Kozara”

“Ars Kozara” se održava u Nacionalnom parku “Kozara” od 2007. godine u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. Koncipirana je kao jedinstvena “open air galerija” na Balkanu i šire, sa radovima izloženim duž staze na lokalitetu Glavuša.

Nezavisne novine