vlado anusicIstorijsko sportsko nasljeđe Ljubije bogatije je za novoobjavljenu, iz štampe izašlu knjigu pod nazivom „Rudnik sporta“, a sam podnaslov „Foto tragovi“ otkriva da su njeni autori, otac Vlado Anušić i njegov sin Vlatko Anušić, željeli da otrgnu od zaborava i ujedno vrate sjećanja na bogat sportski život pomenutog živopisnog gradića nadomak Prijedora, u vremenu od 1920-1992. godine.

-Skupljali smo pet godina ove fotografije. Najviše prostora dobio je Fudbalski klub „Rudar“ Ljubija, ali uz događaje iz „najvažnije sporedne stvari na svijetu“, našli smo obimnu građu sa učešća prestavnika Radne organizacije Rudnici željezne rude „Ljubija“ na radničko-sportskim igrama, klubove iz rukometa, kuglanja, stonog tenisa, sekcije pri Društvu za tjelesno vaspitanje „Partizan“, kao i na nekadašnje sletove u Ljubiji – priča Vlado Anušić.

U uvodnoj riječi u ovu svojevrsnu foto-monografiju, štampanu na na 259 strana u tiražu od 500 primjeraka u prijedorskom „Print design“ d.o.o., Anušići, uz zahvalnost na podršci RŽR „Ljubija“ a.d. Prijedor, između ostalog poručuju:

„Foto album je namijenjen našim Ljubijancima, Ljubijancima raseljenim po čitavom svijetu, onima koji su se rodili tamo daleko i ostalim prijateljima Ljubije da se uvjere o pričama koje su slušali o našoj Ljubiji. Ovaj foto album je urađen na sjećanje i ponos što smo bili i činili da naša Ljubija bude ono što je nekad bila.“

Na kraju 500 snimaka pomenuli su i imena svih koji su autorima ustupali svoje fotografije i dali doprinos u pomoći prilikom raspoznavanja osoba na fotografijama. To su: Stevo Pavić, Radovan Latinović, Mladen Vjekić-Bećak, Ivan Petrović-Cicko, Slobodan Ličina-Bodo, Žarko Mandić, Nikola Jojić-Nikica, Gordana Bursać (Predojević) Mevlida Šahurić-Lida, Mladen Parhamov, Sead Rešić-Reša, Mirko Čelica-Mita, Senada Odobašić, Šefik Ćoralić, Ismet Islamović-Ića i Darko Cvijetić, te oni, koji nažalost više nisu među živima: Mirko Malbašić, Milena Bereta, Ismet Cerić-Cera i Zvonko Man.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com