srna-izvidjaci putuju u japanSvjetska smotra izviđača tzv. World Scout Jamboree, koja se ove godine održava u Japanu od 28. jula do 8. avgusta, okupiće više od 30.000 izviđača iz cijelog svijeta, a među njima i 20 izviđača iz BiH.

Pred polazak na put u Japan izviđači iz Banjaluke, Prijedora i Brčkog rekli su Srni da je ovaj događaj koji Svjetska organizacija izviđačkog pokreta organizuje svake četiri godine prvenstveno za mlade od 14 do 17 godina prilika da steknu nova znanja i vještine, poznanstava i da razgovaraju o globalnim problemima.

Smotra će biti prilika i da se učesnici upoznaju o različitostima kultura cijelog svijeta, ali i da predstave BiH, Republiku Srpsku i gradove iz kojih dolaze.

Šesnaestogodišnji Filip Stanivuković kaže da se u ovakvim izviđački kampovima ustaje oko 6.00 časova, da izviđači sami pripremaju obroke na osnovu namirnica iz prirode, da su cijeli dan podijeljeni u različite grupe sa različirim zadacima, a da se uveče pali logorska vatra i nastavlja druženje uz predstavljanje nacionalne kulture i običaja uz ples i pjesmu nakon čega slijede noćna dežurstva.

Filip će u Japanu sa još četiri predstavnika iz BiH biti u takozvanom Kirara kampu koji je namijenjen učenicima iz zemalja u razvoju pod povoljnijim uslovima, što je svojevrsni poklon japanskog odreda izviđača.

Četrnaestogodišnji Gabrijel Briševac iz Prijedora kaže da je za njega čast što ove godine učestvuje na smotri u Japanu sa izviđačima iz cijelog svijeta čijem se pokretu pridružio prvenstveno zbog želje za učenjem, druženjem i ljubavi prema prirodi.

On je naglasio da sve što je naučio u izviđačima primjenjuje i u svakodnevnom životu – poput vezivanja čvorova, paljenja vatre, rukovanje alatima, odnosa prema biljkama i životinjama, te da mu je posebno drago što će imati priliku da o tome razmjenjuje iskustva sa vršnjacima iz cijelog svijeta.

Petnaestogodišnja Teodora Stanivuković rekla je da je posebno fascinantno za izviđače, a što je uočljivo kada je riječ o velikim skupovima sa učesnicima iz cijelog svijeta, da se pridržavaju univerzalnih pravila preživljavanja i snalaženja u prirodi i da razumiju univerzalne znakove.

Nikolina Davidović iz Prijedora ima 15 godina i u izviđačima je nekoliko godina, više puta je učestvovala na izviđačkim kampovima, osvajala nagrade, a na svjetskoj smotri očekuje da će biti i zabavno i korisno, te ističe da se ne plaši što će u stranoj zemlji, drugačije klime i vegetacije biti u šatoru pod vedrim nebom.

Sa Nikolinom, Teodorom, Gabrijelom i Filipom u Japan putuje i Marko Berić iz Izviđača Brčko distrikta koji će biti vođa Kirara tima. On kaže da će smotra u Japanu biti prilika za učenje, osim klasičnih izviđačkih tehnika, i na temu ekologije, ali za predstavljanje zemalja iz kojih učesnici dolaze.

Svjetska izviđačka smotra održava se od 1920. godine, a izviđači iz BiH do sada su učestvovali na tri svjetske smotre, i to na Tajlandu, u Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Tema ovogodišnjeg skupa je “Duh jedinstva”, a zbog obilježavanja 70 godina od napada na Hirošimu tokom smotre biće održana i Mirovna konferencija kojoj će prisustvovati i sami izviđači.

Tokom boravka u Japanu izviđači će pomagati lokalnim zajednicama i stanovništvu u Japanu, osmišljavati različite inovacije koristeći iskustvo u nauci i tehnologiji, kulturi i tradiciji, te živjeti u zajednici.

Troškove puta i učešća na smotri izviđači iz BiH, izuzev učesnika operacije Kirara, snose samostalno uz pomoć Ambasade Japana u BiH gdje nisu platili troškove viziranja pasoša, pojedinih privrednika i lokalnih zajednica poput Banjaluke koja je oplaćanjem 20 odsto ukupnih troškova pomogla izviđačima iz Banjaluke koji putuju u Japan.

SRNA