poreskaPodručni centar Poreske uprave Republike Srpske u Prijedoru naplatio je lani 145 miliona KM javnih prihoda, što je za 7,95 odsto manje nego u 2012. godini, podaci su ovog centra koji pokriva grad Prijedor i opštine Oštra Luka, Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Krupa na Uni.

Najveći pad naplate zabilježen je kod doprinosa – gotovo 15 odsto, dok je najveći rast naplate, čak 67 odsto, evidentiran kod poreza na nepokretnosti, ali je to posljedica primjene novog zakona o porezu na nepokretnosti.

Naplata doprinosa manja je za 15 miliona maraka, gdje 6,3 miliona KM ili 41 odsto otpada samo na dugove prijedorske bolnice, instituta u Mlječanici, domova zdravlja u Prijedoru i Novom Gradu, te prijedorskog preduzeća „Skontoprom“.

Nijedna od ovih zdravstvenih ustanova nije podnijela zahtjev za odgođeno plaćanje neplaćenih poreskih obaveza, dok je `Skontopromu` Ministarstvo finansija Republike Srpske odobrilo odgođeno plaćanje, ali mu je rješenje ukinuto upravo zbog neplaćanja dospjelih rata.

Iz Područnog centra navode da je rekordan pad naplate doprinosa značajan indikator pada ekonomske aktivnosti privrede, pada likvidnosti poreskih obveznika, pada zaposlenosti i pada finansijske discipline na području koje pokriva prijedorski centar Poreske uprave Srpske.

Unutar naplate doprinosa najveći pad je zabilježen u onima za zdravstveno osiguranje za 18,27 odsto, a najmanji u onima za penzijsko-invalidsko osiguranje za 12,81 odsto.

SRNA