tomasica jezero-nastradala djevojkaPrijedorčanka Drena Jović (18) utopila se u nedjelju u jezeru Tomašica, gdje je otišla na kupanje sa još troje prijatelja.

Ovo je četvrti slučaj utapanja u posljednjih osam dana, čime je crni niz na kupalištima u BiH nastavljen.

Beživotno tijelo nesrećne djevojke izvadili su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS, uz asistenciju članova Ronilačkog kluba “Buk” i Vatrogasne jedinice u Prijedoru.

Iz CJB Prijedor su nam rekli kako je nakon poziva koji je stigao oko 15 časova policija izašla na lice mjesta i obavila uviđaj, nakon čega je o svemu obavijestila okružnog tužioca u Banjaluci. Iz Okružnog tužilaštva u Banjaluci su nam kazali kako tužilac nije izašao na lice mjesta jer je obaviješten da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Kako saznajemo, tragediji je prethodio splet nesrećnih okolnosti koje su u konačnici dovele do smrtnog ishoda i gubitka još jednog mladog života. Naime, ovo jezero nekad je bilo površinski kop rudnika koji se nalazio u Tomašici i koji je imao više nivoa.

“Prvi nivo koji je sada prekriven vodom dubok je tek nešto oko metar i tu se uglavnom kupaju mještani Tomašice koji slabije plivaju. Međutim, samo nekoliko metara prema sredini jezera dubina ide i do 20 metara”, kazao nam je jedan od mještana koji dobro poznaje jezero.

Kako nam je rekao, ovo jezero koje je jedno od nekoliko tomašićkih jezera nema spasilačku službu, a da stvar bude gora Jovićeva je bila loš plivač.

“Ni u društvu u kojem je bila nije bilo vrhunskih plivača pa je kada se sve pogleda tragedija bila gotovo neizbježna”, kazao nam je on.

Miroslav Mišković, stručnjak i šef spasilačke službe u Ronilačkom klubu “Buk” iz Banjaluke, kaže kako su dva razloga ključna zbog sve većeg broja utapanja i smrtnih slučajeva. Prvi je, kako navodi, temperaturna razlika između vazduha i vode, gdje tijelo doživljava šok, pa je potrebno uvijek prvo dobro se pokvasiti prije ulaska u vodu.

“Druga, veoma bitna stvar je nepostojanje spasilačke službe. Nijedno od kupališta gdje su se desili smrtni slučajevi nemaju procjenu rizika, a ni spasioce. Niko ne garantuje da će spasioci uspjeti spasiti svakog utopljenika, ali su šanse za preživljavanje puno veće”, kazao nam je Mišković.

Nezavisne novine