nezavisne-cisterne vodeNekoliko hiljada mještana Gornje Ljubije, među kojima su i osobe sa invaliditetom, djeca i stariji, željno je u petak iščekivalo cisterne gradskog “Vodovoda” iz Prijedora.

“Ovo je prva koja je stigla kod nas. Tri dana nemamo vode. Nisam se kupao, loše se osjećam. Nije lako kada u ovim godinama i na 40 stepeni brojiš koliko ćeš čaša vode popiti”, rekao nam je Miloš Panić (62), koji živi sa suprugom.

Ovaj dio prijedorske opštine, navode nam mještani, godinama unazad ima problem sa vodosnabdijevanjem. Ipak, kako tvrde, situacija je posljednjih dana na momente dramatična.

“Majka sam dvoje maloljetne djece, od šest i tri godine. Nisam ih mogla okupati, iako sam čekala noću da dođe voda na česmi, jer se u kasnim satima nekad zna održati, ali opet nema dovoljno za sve potrebe. Mislim se, najvažnije je natočiti za piće”, napominje za “Nezavisne” Kristina Vuković. Dolazak cisterni vode stanovništvo je dočekalo kao spas. Na 39 stepeni vraćali su se sa flašama, kanisterima, kantama i dozivali djecu da im donesu još praznih posuda…

“Važno mi je da napunim burad, jer nas ima četvoro u porodici, moj sin, kćerka i svekrva, a rečeno nam je da vode neće biti ni narednih desetak dana. Jest da nije dobro piti ovako stajaću vodu, poslije dva ili tri dana iz kanistera ili bureta, ali nemamo izbora”, napomenula nam je Milja Ejić (49).

Njen komšija Almir Čaušević kaže da su prethodnih dana na sve načine nastojali uštedjeti vodu.

“Mi koji smo mogli, išli smo na rijeku, pa onda dvije litre na dan, samo za piće, meni bude dovoljno. Ali, ja sam sam. U donjim spratovima voda se znala nekad kasno noću ‘pojaviti’ i ovdje na vanjskoj česmi, pa smo onda ‘hvatali’ za sutra”, napominje on.

Problem je, kako su napomenuli, neracionalna potrošnja u dijelovima opštine gdje stanovništvo nema ovaj problem. Zbog toga su u petak apelovali i iz opštine i iz “Vodovoda”.

“Masovna neracionalna potrošnja vode, kao što je zalijevanje poljoprivrednih usjeva, pranje površina i slično, u ovim uslovima je prouzrokovala nedostatak vode za snabdijevanje jednog dijela naših potrošača. Apelujemo da se voda koristi savjesno i racionalno, kako bismo u ovom kriznom periodu obezbijedili vodu za sve sugrađane,” naglasio je za “Nezavisne” Vlado Reljić, direktor “Vodovoda” u Prijedoru, uz napomenu da će vodosnabdijevanje cisternama biti moguće do daljeg, odnosno sve dok postoji potreba za tim.

Iz nadležnih opštinskih službi najavljeno je da sada slijedi rad inkasantskih službi na terenu sa ciljem otkrivanja i sankcionisanja neracionalne potrošnje, nelegalnih priključaka i krađe vode.

U ovim okolnostima neracionalna potrošnja pitke vode, za sekundarne potrebe, kao što su punjenja bazena, pranje vozila i tepiha, zalijevanje bašta i dvorišta, ozbiljna je prijetnja stanovništvu koje živi u višim zonama!

Apel je to koji su poslali mještani Gornje Ljubije, ali i Kozarca, Brezičana, Rekavica, Kola, Stričića…

“Snabdijevanje gradskog područja je uredno, ali je takođe enormno povećana potrošnja na izvorištu Subotica sa kojeg se snabdijevaju Šibovi i viši dijelovi Pavlovca. Odvoženje cisterni sa vodom počelo je u četvrtak u više dijelove naselja Česma, dok su u petak cisterne upućene u Krupu na Vrbasu, koja će pokrivati i dijelove Rekavica i Kola, te u Stričiće”, objašnjava Branka Trninić, direktorica banjalučkog “Vodovoda”.

Nezavisne novine