atv-bolnica-hemodijalizaDijalizni pacijenti koji u Potkozarje dolaze na godišnji odmor ne moraju da brinu kada je u pitanju zdravstvena njega jer im je na raspologanju centar u kome mogu da dobiju vrhunsku uslugu. To priznaje i Izet koji živi u Švajcarskoj. Hvali osoblje i kaže – bolje je u Prijedoru.

” Iskreno kažem, ne izmišljam nešto da ih pohvalim. To sam rekao i tamo kad sam bio ovdje prvi put, naravno da su se interesovali. Kažem im mogu se pohvaliti bolje nego ovdje. Nije im bilo pravo ali rekao sam istinu nisam slagao ništa”, kaže Izet Košpo.

Centar je otvoren prije pet godina. Već dvije, na dijalizu ide i Šefika. Dolazi iz Austrije i kaže da joj je posebno važno da zna da, i na godišnjem odmoru, ne mora da brine gdje će na neophodnu terapiju.

“Super, sve kao tamo. Nikad ne bi ni išla odavde, ali tamo čekam bubrege. Super mi je osoblje, doktori, sestrice, sve je odlično. Mirne duše dolazim ovdje na odmor”, priča Šefika Kazić.

Trenutno brinu za 80 hroničnih pacijenata koji dolaze iz regije. Iz inostranstva ih je, u prosjeku, oko 30 godišnje. Sad ih je sedmoro, a mnogi su najavili dolazak. Stižu iz skoro svih evropskih zemalja, čak iz Australije i Kanade.

“Devedest odsto njih zna šta treba da pripreme prije nego se jave. Jedan od uslova su markeri na hepatitis b i c i ne može nalaz biti stariji od mjesec dana. Oni to ispoštuju ako neko i dođe bez nalaza imamo salu i u međuvremenu uradimo nalaze”, objašnjava Ljubomir Vuković, načelnik Dijaliznog centra Prijedor.

Centar ima 25 kreveta sa priključcima, tri doktora i 13 medicinskih sestara. Trenutno rade u dvije smjene a, ako bude trebalo, neće im biti problem da formiraju i treću kako bi pomogli svima koji im se obrate za pomoć.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL