srna-kaligrafija-silvana rucnov (1)U Galeriji `96 u Prijedoru sinoć je otvorena izložba “Kaligrafija” Silvane Ručnov iz Beograda.

Riječ je o umjetnici koja je diplomirala na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i bavi se modernom kaligrafijom već 15 godina.

“Ranije je to bio zanat, a danas se dosta koristi u dizajnu”, istakla je Ručnova, koja se Prijedorčanima predstavila sa 30 radova pisanih latinicom, ćirilicom i glagoljicom, rađenih u raznim tehnikama vezanim uglavnom za slikarstvo i vještine kaligrafskog zanata.

Ona kaže da radovi imaju pouke, kao citati i kao dizajnerske kompozicije tako da se posjetiocu daje mogućnost da vidi šta sve može kaligrafija, a da nije samo lijepo ispisan rukopis.

srna-kaligrafija-silvana rucnov (2)“Tu su i rukopisi koji se koriste u diplomama, plakatima i ilustracijama”, navela je Ručnova.

Ona je istakla i da je kaligrafija danas među prvih deset hobija u svijetu kojim se ljudi bave.

“Za kaligrafiju je potrebno laka ruka i oštro oko. Dugo godina treba da se to postigne. Vremenom, čovek vežbajući dolazi do smirenja i opušta se, tako da je motorika ta koja vezuje um, oko i ruku, u ovom slučaju za lepo pisanje”, istakla je Ručnova.

Otvarajući izložbu direktor Galerije Tihomir Ilijašević istakao je da su radovi Silvane Ručnov nekad crteži, nekad slike, nekad objekti, a kaligrafski zanat je samo osnova, početna stanica vješte i lake ruke.

“Silvanine radove možemo gledati sa uživanjem, bez potrebe da pročitamo stihove koje je oslikala krasnopisom, a to je prva stepenica na dugom putu ka umjetnosti”, istakao je Ilijašević.

Nakon svečanosti otvaranja, autorka izložbe je posjetiocima na licu mjesta pokazala kako se piše perom, trskom i četkicom.

Izložba Silvane Ručnov biće otvorena narednih mjesec dana. U Prijedor je došla i da proslavi 25 godina mature, budući da je rođena u NJemačkoj, a gimnaziju završila u ovom gradu.

SRNA

srna-kaligrafija-silvana rucnov (3) srna-kaligrafija-silvana rucnov (4)