parastos zeljeznicariZa 28 željezničara prijedorskog željezničkog čvora “Željeznica Republike Srpske”, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Prijedoru je danas služen parastos.

Pomenu ispred spomen ploče poginulim željezničarima prisustvovale su porodice, radne kolege i generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović.

Predsjednik Boračke organizacije željezničkog čvora Prijedor Milojica Rendić rekao je da se i danas, kao i prethodnih 17 godina, ovim činom odaje počast srpskim herojima koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

“Svake godine u okviru obilježavanja 12. maja, Dana željezničara i krsne slave “Željeznica Republike Srpske”, Svetog Vasilija Ostroškog, na ovaj način se sjećamo svojih poginulih radnih kolega i saboraca”, rekao je Rendić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da Boračka organizacija željezničkog čvora Prijedor ima dobru saradnju sa svim sindikatima unutar preduzeća, sa upravom preduzeća, sa Boračkom organizacijom grada Prijedora i Organizacijom porodica poginulih boraca grada Prijedora.

“Uz pomoć svih uspjeli smo na ovom mjesti prošle godine podići novi spomenik sa imenima i likovima svih 28 stradalih saboraca. Mjesečno 1,50 KM izdvajaju ne samo naši članovi, nego i mnogi zaposleni koji nisu naši članovi. Iz tog izvora prihoda dijelimo i jednokratne pomoći od 100 KM našim bolesnim borcima ili porodicama poginulih”, dodao je Rendić.

Osim porodica poginulih željezničara i predstavnike Boračke organizacije željezničkog čvora Prijedor, vijence su položili i svijeće prislužili predstavnici više sindikalnih organizacija “Željeznica Republike Srpske”, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca grada Prijedora.

Spomen obilježje poginulim željezničarima iz Prijedora nalazi se ispred muzejskog primjerka parne lokomotive na željezničkoj stanici.

SRNA