ald prijedor-prosvjetni radnici-austrija-italija (1)Petočlana delegacija prosvjetnih radnika posjetila je od 29. juna do 3. jula sjever Italije i jug Austrije s ciljem upoznavanja sa iskustvima srodnih škola i poljoprivrednih gazdinstava u agroturizmu.

Studijsko putovanje je organizovao Poljoprivredni institut San Michele uz finansijsku podršku Udruženja Program Prijedor iz Trenta. Delegaciju su činili predstavnici Poljoprivredno-prehrambene i Ugostiteljsko-ekonomske škole iz Prijedora, predstavnica Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i predstavnica Agencije za ekonomski razvoj Prijedora Preda PD.

Tokom posjete srodnim školama u blizini Insbruka i Bolzana, prosvjetari su se upoznali sa programskim sadržajima zanimanja agroturistički tehničar, za koje će se po prvi put školovati učenici Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor i u našem obrazovnom sistemu uopšte.

Domaćini na poljoprivrednim gazdinstvima predstavili su mogućnost i načine kako se može ostvariti dodatni prihod kroz pružanje turističkih usluga gostima. Pritom se njeguje tradicija, poštuje prirodno okruženje i ekološki standardi. Vrijedna iskustva stečena su pri posjeti poljoprivrednim zadrugama, didaktičkoj bašti, vinarijama u regiji, te istraživačkom pčelinjaku.

Agencija lokalne demokratije Prijedor

ald prijedor-prosvjetni radnici-austrija-italija (3) ald prijedor-prosvjetni radnici-austrija-italija (2)