eltatv-nevenka marceta brine o cetvoro maloljetnika (1)Nevenka Marčeta iz sela Vitasovci kod Novog Grada je prije sedam godina preuzela brigu o četvoro maloljetne djece, koju su roditelji napustili.

Najstarije od njih ima deset, a najmlađe šest godina. Nevenka je tetka njihovoj majci, a kako kaže mališane je zavoljela, pa ih nije mogla mogla ostaviti na ulici. Nadala se da će roditelji ipak jednog dana doći po njih, ali tvrdi da ih otac nikako ne posjećuje, dok majka povremeno dođe da ih vidi.

– Otac im je iz Orlovaca kod Prijedora. Nikada nije ni došao da ih vidi. Jedno vrijeme im je baba dolazila, ali ni nje nema više. Majka im dođe povremeno, jednom u 15 ili mjesec dana. Oni su se rastali – kaže Nevenka Marčeta.

eltatv-nevenka marceta brine o cetvoro maloljetnika (2)Nevenka kaže da je u teškoj finansijskoj situcaji. Ni sama ne zna kako će dalje uzdržavati mališane, koji su školarci i potrebe su im sve veće. Pored njih, brine se i o majci koja ima 86 godina i kreće se uz pomoć štaka.

– Najteže mi je jer ih moram voditi svaki dan u školu. Ovi najstraiji nekkao i mogu sami, a po male moram ići. najgore mi je i to kuvanje. Meni je njih žao, ali ne znam kako ću. Majka mi je isto u teškom stanju. Moram joj kupovati pelene i lijekove, a i ja sam ovisna o lijekovima – rekla je Nevenka.

Nevenka priznaje da je razmišljala i o tome da djecu da na usvajanje. Ipak, odustala je od toga. Kaže da će se za njih boriti koliko bude mogla, iako joj je iz godinu u godinu sve teže, jer i sama ima zdravstvenih problema. Kako god da razmišljam ne znam šta bih. Meni je njih žao. Kad bih ih negdje dala, nikada ih ne bih više vidjela. Teško mi se brinuti o njima, ali mi je žao. Ne znam šta bih smislila – kaže ona.

eltatv-nevenka marceta brine o cetvoro maloljetnika (3)Dubravka Vujasin, predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece iz Novog Grada ističe da je slučaj ove porodice jedan od najtežih u tom gradu. Potrebna im je dugoročna pomoć i rješenje problema, jer se Nevenka sama ne može još dugo brinuti o njima.

– Moramo pronaći način da vidimo šta ćemo i kako ćemo. Ipak, Nevenka je malo bolesna, mama joj je bolesna, tako da su oni sami i moramo malo više povesti računa o njima – izjavila je predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “Sara” iz Novi Grada, Dubravka Vujasin.

U pomenutom udruženju tvrde i da će do početka školske godine obezbjediti sredstva za knjige, školski pribor i garderobu za školu za ovu djecu, kako bi im koliko toliko pomogli. Svi oni koji žele uručiti bilo kakvu pomoć ovim mališanima mogu se javiit u prostoriji Udruženja roditelja sa četvoro i više djece u Novom Gradu.

ELTA TV