srbi za srbe-pomoc za porodicu hrvacanin (3)Početkom juna mjeseca predstvnici Humanitarne organizacije Srbi za Srbe sproveli su još jednu u nizu uspješnih akcija na teritoriji Republike Srpske. Ovaj put pomognuta je šestočlana porodica Hrvaćanin iz naselja Petrov Gaj koje se nalazi petnaestak kilometara udaljeno od Prijedora. Porodicu Hrvaćanin čine otac Đuro(62 godine) i majka Ljiljana (46) i njihovo četvoro djece: Bojana (26), Mitar (22), Đurđina (20) i Miroslav (16).

Nakon što smo se uvjerili da je riječ o porodici koja hoće da radi i da imaju sve uslove da drže kravu odlučili smo se za kupovinu. Porodica je sama odabrala kravu, a mi smo isplatili novac i to 2.400,KM koliko su iznosili i ukupni troškovi ove akcije.

Porodica je ranije imala nekoliko krava, međutim kako su živjeli u tuđoj kući i nakon što se gazda kuće vratio, morali su sve da rasprodaju kako bi kupili zemlju i napravili kuću u kojoj danas žive. Jedini zaposleni u porodici je otac Đuro koji radi na željeznici, međutim većina njegove plate ode na vraćanje kredita, koji su takođe podigli da bi završili kuću. Na kraju im od njegove plate po njihovim riječima ostane svega 220,00 KM, a za ostatak moraju da se stalno snalaze i to najčešće nadničinjem, međutim i posla na selima je sve manje, tako da uz svu volju opet je jako teško zaraditi ,,koji dinar”. Djeca su jako dobra i vrijedna – najstarija ćerka Bojana je završila fakultet, a Mitar i Đurđina srednju školu, dok je najmlađi Miroslav ove godine završio osnovnu i na jesen bi trebalo da pođe u srednju školu u Prijedoru.

srbi za srbe-pomoc za porodicu hrvacanin (2)Kada su čuli za našu organizaciju porodica nam se obratila za pomoć jer kako kažu imaju sve potrebne uslove da se bave poljoprivredom, a posebno uzgojem domaćih životinja ali nedostaje im novca da počnu sa tim. Oko kuće imaju dosta zemljišta, imaju bunar i štalu spremljenu, a takođe imaju i traktor sa dodatnim priključcima, međutim sami kažu da nedostaje novca za naftu i sjemena, tako da dosta zemljišta, na žalost, stoji neiskorišteno. Kroz razgovor sa porodicom, naglasili su nam da im je prioritet da imaju kravu, kako bi prevashodno imali hranu za sebe, a mogli bi nešto i da prihoduju prodajom mlijeka i mliječnih prerađevina.

Kako narod kaže da nesreća ne dolazi sama, isto tako ni dobre stvare ne dolaze same, što potvrđuje i to da se na nekoliko dana prije nego što smo kupili kravu porodici oprasila i krmača koju imaju, tako da je stočni fond porodice značajno uvećan. Takođe, riječima ne možemo prenesemo radost koja je vladala u domu porodice Hrvaćanin nakon što je stigla krava i neizvjesnost u išečekivanju prve muže.

Na kraju prenosimo svima pozdrave od porodice Hrvaćanin i upućujemo apel svim prijateljima i donatorima naše organizacije da se uključe u akciju prikupljanja sredstava za pomoć ovoj i drugim socijalno ugroženim višedetnim srpskim porodicama.

Kako radili, tako nam Bog pomogao!

SZS Republika Srpska

srbizasrbe.org

srbi za srbe-pomoc za porodicu hrvacanin (1) srbi za srbe-pomoc za porodicu hrvacanin (4) srbi za srbe-pomoc za porodicu hrvacanin (5)