kud osman dzafic i prijatelji-gostovanje francuska (1)Zahvaljujući Prijedorčanki Saneli Balić, Kulturno-umjetničko društvo „Osman Džafić“ iz našeg grada je nakon devet godina ponovo gostovalo u Francuskoj i učestvovalo na festivalu „Muzika bez granica“ koji se od od 28. juna do 4. jula održavao u Renu i Fensu.

-Tokom putovanja ka Francuskoj kratko smo posjetili naše dugogodišnje prijatelje u Klubu „Bosna“ Ulm (Njemačka). U gradu Fensu dočekala nas je Prijedorčanka Sanela Balić, koja je zaslužna za ovo gostovanje. Nakon kupanja i uživanja na lokalnom jezeru, članovi grupe su posjetili i osnovnu školu u ovom gradiću te su se družili se sa mališanima koji je pohađaju – rekla je Alma Semanić, sekretar KUD-a.

Nakon obilaska obližnjeg grada Rena, održane su probe a potom i koncert pred oko 600 gostiju.

-Svi koji su nastupali dali su svoj maksimum a program koji je izveden je sve prisutne Francuze „ostavio bez daha“. Naše pjesme, igre i muzika, „opčinili“ su sve posjetioce. Svoj grad i državu predstavili smo u najboljem mogućem svjetlu. Zvuci muzike sa naših prostora „razlijevali“ su se svake večeri, a sve grupe koje su se sa nama družile takođe su izvodile pjesme i muziku sa prostora bivše Jugoslavije. Ovo je bila sedmica naše muzike u Renu i Fensu – istakla je Semanićeva.

Ona je dodala da su i tokom ostalih dana na zajedničkim druženjima članovi KUD-a „Osman Džafić“ i njihovi prijatelji pokazali raznolikost kulture i ljepotu naše zemlje, a tokom svoje posjete imali su priliku upoznati grad Ren, obalu Atlanskog okeana i turističko mjesto San Malo.

-Na povratku iz Fensa i Rena proveli smo jedan predivan dan u Parizu, vozili smo se rijekom Senom, posjetili mnoga mjesta i oduševili se svjetlima Ajfelovog tornja. Zbog velike gužve nismo imali mogućnost da se „dignemo“ u visine i da Pariz pogledamo iz druge perspektive, ali nešto treba ostaviti i za neku narednu posjetu, za koju smo sigurni da će se desiti – rekla je Alma Semanić.

Ovaj projekat „Muzikom bez granica“ je samo nastavak saradnje i nastavak na prethodni projekat koji se realizovao u Prijedoru 2012. godine pod nazivom „Muzički ulični festival“ u kojem je učestvovalo oko 200 učesnika.

-Za narednu godinu smo dogovorili novi projekat a vezan je za dolazak oko 100 umjetnika iz Francuske koji bi boravili u Prijedoru 10 dana i našoj publici prikazali muzičke, plesne, slikarske, akrobatske i druge vrste umjetnosti sa kojima se oni bave – istakla je Semanićeva.

Treba reći da je grupa koja je putovala u Francusku bila multietničkog sastava, a osim članova KUD „Osman Džafić“ Prijedor sačinjavali su je učenici Muzičke škole „Savo Balaban“ Prijedor na čelu sa profesorom Draganom Hrvaćaninom te članovi horske grupe „Harmonija“ iz Sanskog Mosta.

Veliku podršku za svoje putovanje u Francusku, KUD „Osman Džafić“ je dobio od grada Prijedora, Fondacije Arcelor Mittal, Turističke organizacije grada Prijedora, Nansen dijalog centra, Tvornice keksa „Mira“, firme „Beton gal“ Sanski Most, Restorana „Ćorda“, pekare „Sana“,Trgovine „Total Plus“, Krovopokrivačke firme „Čehić“, te preduzeća „Austronet“ Kozarac, „Saračević“ Tešanj, „Bramak“ Sarajevo i mnogih drugih.

Tekst i foto – KUD „Osman Džafić“ Prijedor
Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

kud osman dzafic i prijatelji-gostovanje francuska (4) kud osman dzafic i prijatelji-gostovanje francuska (2) kud osman dzafic i prijatelji-gostovanje francuska (3) kud osman dzafic i prijatelji-gostovanje francuska (5) kud osman dzafic i prijatelji-gostovanje francuska (6) kud osman dzafic i prijatelji-gostovanje francuska (7)