sud bih (2)Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločin počinjen u Prijedoru kazao je da je optuženi Rade Vlasenko “upirao prst” u logoraše koji su u ljeto 1992. godine odvedeni iz Trnopolja, od kojih su neki ubijeni.

Nekadašnji logoraš, zaštićeni svjedok S-2 je ispričao kako je krajem jula 1992. godine vidio odvođenje maloljetnog Midhada Mahmuljina iz Trnopolja, koji je, prema njegovim saznanjima, “ubijen na Suhom Brodu s još nekoliko momaka”.

On je objasnio da je došao kamion i da su iz njega izašli srpski vojnici, koji su “probirali jake ljude” jer su im trebali kako bi tovarili drva ili građu.

Biranje je vršeno tako što bi vojnik upro prstom u logoraša i “čovjek je morao ići”, naveo je svjedok i dodao da su “uprli prst u Midhu”.

“Ovi su mi rekli da je upro prstom Rade Vlasenko”, izjavio je S-2, objasnivši da ga on nije poznavao odranije, te da mu je Muhamed Mahmuljin Braco sutradan kazao da je jedan od vojnika bio Rade Vlasenko.

Uz Radeta Vlasenka optuženi su i Mitar Vlasenko i Drago Končar, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

S-2 se prisjetio da je tom prilikom odveden i izvjesni Mujkanović, “koji je spavao pored njega”, te još par osoba.
Tokom noći, kako je naveo, Mujkanović se vratio isječen i isprepadan, te mu ispričao “kako je nakon tovarenja počela paljba” i “da su pucali vojnici koji su ih odveli”.

Mujkanović je, prema svjedoku, kazao da je on uspio pobjeći, a da su svi ostali pobijeni.

Odbrana Radeta Vlasenka je svjedoku predočila njegovu izjavu iz 2014. godine u kojoj je naveo da nije mogao znati koji od srpskih vojnika su “upirali prstom u Midhu”. Svjedok je pojasnio da Vlasenka nije ni poznavao, ali mu je Braco Mahmuljin rekao da je on taj koji je “uperio prst”.

Suđenje će se nastaviti 14. jula.

BIRN