ulicne trke prijedor 2013Međunarodna ulična trka “Prijedor 2014”, 21. po redu, biće održane 14. maja i po tradiciji ona je dio programa obilježavanja 16. maja, Dana grada.

Direktor trke Nebojša Matijević je potvrdio za “Glas Srpske” da pripreme teku prema planu i da su do sada već poznata imena trkača iz Mađarske i Kenije.

– Imaćemo zaista kvalitetne trke, jer će konkurencija biti jaka. Kao i prošle godine, imaćemo Kenijce na stazi u Prijedoru. Mada nećemo vidjeti prošlogodišnjeg pobjednika Džulijusa Kiprono Langata, biće tu opet kvalitetni takmičari iz ove zemlje, atletske velesile – izjavio je Matijević.

On je potvrdio da će se na stazi dugoj 4.200 metara za seniore i 2.000 metara za seniorke naći Kenijci Džoel Marina Mvangi, Eliša Kipritič, Vilson Vambugu, Abel Kibet Rop i Noah Kimeli Kosgei.

– Na startu ove dvije trke naći će se i dvoje Mađara Zita Kacner i Laslo Tot, koji je bio pobjednik ove trke 2012. godine – rekao je Matijević.

Dodao je i da će konkurenciju pojačati i prošle godine najbrža atletičarka Amela Terzić, kao i višestruka pobjednica Sonja Stolić, četvorostruki prijedorski pobjednik Mirko Petrović te standardne učesnice ove trke Matea Matošević iz Hrvatske i atletičarka iz Doboja Biljana Cvijanović.

– Pozivi su otišli na atletske saveze Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i druge zemlje regiona, pa će prijave učesnika trajati i na sam dan trka. Opšta je ocjena da su prijedorske ulične trke postale prepoznatljive u atletskom svijetu kao jedne od najvećih i najljepših trka na ovim prostorima i to kako po broju učesnika, tako i po broju posjetilaca i nema cijene kojom bi se izrazilo veličanstveno okupljanje mladosti na ulicama Prijedora – kazao je Matijević.

On je dodao da je moto ovogodišnje trke “Volim Prijedor”. Biće održane ukupno 24 trke, a takmičiće se atletičari svih kategorija, od najmlađih “cicibana” do seniora i seniorki.

Ove godine očekuje se učešće oko 6.000 takmičara, a takmičarske ekipe moći će da prijave i škole izvan Prijedora. Budžet trka je u visini prošlogodišnjeg i iznosi 45.000 KM, a nagradni fond 16.000 KM.

Organizator Međunarodnih uličnih trka je Atletski klub Prijedor, generalni pokrovitelj je grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS. “Glas Srpske” je medijski pokrovitelj ove manifestacije.

U dosadašnjih 20 prijedorskih uličnih trka kroz cilj je prošlo oko 105.000 trkača, a trke je posmatralo oko 250.000 gledalaca.

Bekrić

Kako je najavljeno, promotor ovogodišnjih atletskih trka mogao bi da bude Emir Bekrić, kojem je upućen poziv da bude dio ove sportske manifestacije. Bekrić je proglašen za najboljeg atletičara Srbije za 2013. godinu i specijalista je za trke na 400 metara sa preponama, koji je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u atletici u Moskvi osvojio bronzanu medalju.

– On se nalazi na pripremama u inostranstvu, mada imamo dosta čvrsta obećanja da će se odazvati našem pozivu da bude promotor ove trke – rekao je Matijević.

Glas Srpske